Pensia anticipată parțială se calculează altfel din 17 iulie

De acum încolo, dacă te pensionezi înainte de termen, dar ai realizat deja stagiul complet de cotizare, pensia îți va fi redusă, dar cu alte procente

Legea nr. 142/2016 pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a apărut, joi, în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 528. Potrivit ei, cuantumul pensiei pentru cei care au ieșit înainte de termenul legal din activitate, va fi stabilit din cuantumul pensiei pentru limita de vârstă, cu o diminuare raportată la stagiul de cotizare realizat, nu cu o diminuare fixă pentru fiecare lună de anticipare, aşa cum era prevăzut până acum de Legea 263/2010.

Până ieri, calculul pensiei anticipate parţiale se făcea scăzând cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, fără a fi luaţi în considerare anii ce depăşesc stagiul complet (de 35 de ani).

De prevederile noii legi vor beneficia doar cei care se vor pensiona anticipat parţial de acum încolo, legea neavând efecte retroactive.

Articolul 65, alineatul (4) s-a modificat astfel: „(4) Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabelului.

Aplicarea acestor prevederi va duce la creșterea pensiilor anticipate parţiale față de cele calculate până la apariția noii legi. Pensia anticipată parţială poate fi cerută cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare (63 de ani pentru femei, 65 de ani pentru bărbați), însă opţiunea este valabilă doar pentru persoanele care au realizat stagiul conplet de cotizare (35 de ani) şi pentru cele care au depăşit stagiul complet cu până la opt ani.

Alți beneficiari ai noii legi

Legea nr. 142/2016 pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice îmbunătățește situația și pentru alte categorii de persoane:

  • Pensionare mai rapidă pentru cei cu sub doi ani de muncă în grupa I. Persoanele care au muncit în grupa I de muncă şi/sau în condiții speciale mai puţin de doi ani vor putea să beneficieze de o reducere a vârstei de pensionare. Fracţiunile de stagiu de cotizare în grupa I şi/sau în condiţii speciale vor putea fi cumulate cu perioadele de stagiu realizate în condiţii deosebite de muncă.

Fracţiunea de an de stagiu de cotizare realizată în grupa I şi/sau condiţii speciale de muncă, pentru care nu se acordă reducerea vârstei standard de pensionare conform prevederilor art. 55 alin. (1) lit. b), poate fi cumulată cu perioadele de stagiu de cotizare realizate în condiţii deosebite de muncă în vederea reducerii vârstei standard de pensionare conform prevederilor art. 55 alin. (1) lit. a)”, dispune Legea nr. 142/2016.

  • Pentru reducerea vârstei standard de pensionare pentru munca în condiţii deosebite, o persoană are nevoie de cel puţin șase ani lucraţi în asemenea condiţii. De exemplu, pentru şase ani de stagiu de cotizare în condiţii deosebite se acordă o reducere a vârstei standard de pensionare de un an, iar pentru zece ani - o reducere de doi ani. În momentul de faţă, cei care au fracţiuni de stagiu în grupa I şi/sau în condiţii speciale (sub doi ani) nu se pot bucura de reducerea vârstei de pensionare. (arată experții de la www.avocatnet.ro).
  • Același act normativ prevede că persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zona oraşului Târgu Mureș (adăugat proaspăt la zonele deja menționate ca fiind poluate) - ce sunt afectate de poluarea remanentă cauzată de extracţia şi prelucrarea minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice şi a emisiilor de amoniac şi derivate- vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizarea stabilită pentru pensia anticipată parţială. Legea pensiilor prevedea această facilitate doar pentru persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele oraşelor Baia Mare, Copșa Mică și Zlatna.