Cornel Penescu, finanţatorul echipei FC Argeş, va rămâne în arest. Aceasta este decizia luată, astăzi, de Curtea de Apel din Piteşti.
Acelaşi lucru este valabil şi pentru fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, pentru Cristian Libertatu, fost şef al OPC Argeş, şi pentru Liviu Făcăleaţă, directorul hypermarketului PIC.
Cei patru au primit, marţi, mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile, fiind implicaţi într-un dosar de dare şi luare de mită.
Penescu, Constantin, Făcăleaţă şi Libertatu au sosit, în această dimineaţă, la Curtea de Apel din Piteşti, unde avocaţii au susţinut pledoariile pentru eliberarea condiţionată.
Când a ieşit de la audieri, Cornel Penescu a declarat că este sigur de faptul că nu va fi eliberat. „Trendul în România este ca milionarii să stea la puşcărie”, a comentat finanţatorul formaţiei din Trivale. Penescu s-a înregistrat dând şpagă
Un memory-stick pe care era inscripţionat „spagă C.G.” a fost găsit în biroul lui Cornel Penescu de la societatea PIC, în urma percheziţiilor efectuate, la începutul acestei săptămâni, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Argeş. Potrivit acestora, pe acel dispozitiv era o înregistrare video cu finanţatorul echipei FC Argeş în momentul când acesta oferea mită.
„Se reţine, dintr-un suport de memorie, descoperit cu ocazia percheziţiei imobiliare efectuate la sediul PIC, în biroul lui Penescu Gheorghe Cornel, inscripţionat cu «şpagă C.G.» că Penescu Gheorghe Cornel i-a remis inculpatului Constantin Gheorghe o mare sumă de bani, în bancnote de 50 de lei, introduse într-un plic alb”, se precizează în motivarea de arestarea preventivă dată de Tribunalul Argeş.
În faţa judecătorilor, Cornel Penescu a declarat că n-a participat la percheziţiile efectuate de DNA şi nici nu ştie despre ce este vorba în dosarul în care este implicat. „Sunt nevinovat”, a spus finanţatorul de la FC Argeş. Deşi judecătorul i-a amintit că la percheziţia de ieri a găsit un CD pe care era scris «mită pentru C.G.», Penescu a negat existenţa acestei probe. 33.000 de dolari pentru şase meciuri
Potrivit motivării date de tribunal, procurorii DNA Argeş s-au autosesizat, încă din luna septembrie 2008, în legătură cu faptul că Penescu a oferit diferite sume de bani lui Gheorghe Constantin, pentru ca acesta să delege la meciurile formaţiei din Trivale anumiţi arbitri. În atenţia autorităţilor se află şase partide din actualul sezon al Ligii I, pentru care finanţatorul echipei FC Argeş a dat suma totală de 33.000 de dolari.
De asemenea, Gheorghe Constantin a primit de la Penescu, prin intermediul lui Liviu Făcăleaţă, 270.000 de lei pentru ca un anumit arbitru să fie promovat în lotul „A”. Tot cu ajutorul lui Făcăleaţă, Penescu i-a dat lui Cristian Libertatu suma de 4.000 de euro „pentru favorizarea firmelor lui Penescu Gheorghe Cornel cu ocazia controalelor efectuate de inspectorii OPC Argeş”, aşa cum reiese din convorbirile telefonice ale omului de afaceri din Piteşti.
Făcăleaţă: „Suntem prea corecţi”
Liviu Făcăleaţă, mâna dreaptă a lui Penescu, s-a apărat în faţa instanţei spunând că niciodată n-a dat bani arbitrilor. „Niciodată n-am corupt pe nimeni. Din convorbirile mele nu reiese că le-aş fi dat bani arbitrilor. Le-am dat telefon amintindu-le că ar trebui să fie corecţi. Orice patron de echipă face asta înainte de meci. Nu le-am spus să ne avantajeze. În ceea ce priveşte legătura mea cu Penescu, i-am spus încă de anul trecut că echipa mănâncă bani şi nu merge. I-am spus că suntem prea corecţi pentru acest campionat. Domnul Penescu mi-a replicat că, indiferent cât pierdem, echipa nu este o sociectate comericală, ci este a oamenilor”, a afirmat Făcăleaţă.
El consideră că reţinerea în arest ar face „mai rău celor 3.000 de angajaţi de la PIC decât dacă am fi în libertate, aşa cum ei au nevoie de noi”, adăugând că „discuţiile despre plăţi cu Penescu se refereau strict la clienţii şi furnizorii noştri, care sunt peste 1.000, dar fără nicio legătură cu arbitrii”.
Constantin, bolnav
Gheorghe Constantin, fostul şef al arbitrilor, a cerut instanţei să fie judecat în libertate, motivând că starea sa de sănătate este şubredă şi că el nu rprezintă un pericol social. „Nu reprezint un pericol pentru ordinea publică. Sunt o persoană onestă, cu o carieră în spate, fără antecedente penale. În ultimii trei ani, am suferit patru intervenţii chirurgicale şi un preinfarct. Am perioade când am sângerări. Dacă voi fi pus în libertate, mă voi prezenta la orice chemare în justiţie. Situaţia creată în această săptămână ridică multe semne de întrebare”, a spus Constantin.
„Nu ştim cât de veridice sunt probele”
În pledoaria susţinută în faţa instanţei, Marian Nazat, unul dintre avocaţii lui Cornel Penescu, a spus că printre motivele pentru care finanţatorul echipei din Trivale se află în arest se numără şi acela că el este un om important în Piteşti şi ar putea influenţa cercetările. „Acest lucru este fals, dacă pornim de la probele pentrru care acesta a fost reţinut. Sunt înregistrări care n-au fost prezentate inculpaţilor. Nu ştim cât de veridice sunt probele şi nu ştim cu certitudine nici dacă toate acestea există. Parchetul n-a demonstrat că s-au dat toate aceste sume de bani”, a spus apărătorul lui Penescu în faţa magistraţilor.
Nazat a spus că Penescu nu poate fi reţinut pentru acte de corupţie, „chiar dacă ar fi dat bani unor arbitri”. Explicaţia dată de avocat pentru această afirmaţie a fost următoarea: „Arbitrul îşi desfăşoară activitatea pe baza unui contract de prestări servicii, nefiind funcţionar public sau un angajat bugetar, care ar avea o mare influenţă în societate. Aşa cum avocatul nu poate fi parte activă a acţiunii de dare de mită, nici arbitrul nu poate fi. Bogatul şi sărăcul n-au cum să aibă parte de o judecată dreaptă. Cine a spus acest lucru are dreptate. Penescu este un om de afaceri prosper, cu firme care au aproape 3.500 de angajaţi. Este implicat şi în fotbal, unde se vehiculează sume fabuloase. Poate de aceea este şi «un pericol mare». După domnii procurori, dacă eşti bogat şi te implici în activităţi sociale, locul tău trebuie să fie în temniţă”.
CITIŢI ŞI:
Penescu, reţinut pentru o şpagă de 54.000 de euro
S-a spart „buboiul” din fotbal!