Evenimentul Zilei > Social > Pelerini români abandonaţi în Franţa
Pelerini români abandonaţi în Franţa

Pelerini români abandonaţi în Franţa

160 de persoane au cerut ajutorul misiunii diplomatice a României la Paris după ce au fost abandonate de agenţia de turism cu care au plecat.

Nu mai puţin de 160 de români – plecaţi în pelerinaj în Franţa, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la apariţia Fecioarei Maria la Lourdes – au cerut ajutorul misiunii diplomatice a României la Paris, după ce au fost abandonaţi în capitala franceză de reprezentanţii agenţiei de turism care le garantaseră „o călătorie de vis“. Revoltaţi, oamenii – care susţin că au fost nevoiţi să-şi petreacă noaptea de joi spre vineri în autocar şi au plătit cu ultimii bani combustibilul autocarului care îi va aduce în ţară – sunt hotărâţi să acţioneze în judecată agenţia Filiptrans, din Târgu-Mureş.

„Ne-am plătit din buzunar acest sejur, iar în schimb, ne-am trezit aici, la Paris, fără cazare şi fără combustibil pentru autocarul care urma să ne aducă în România. Vinovat pentru ce ni s-a întâmplat este proprietarul agenţiei, Filip Stoica, care şi-a bătut joc până şi de biserică“, ne-a declarat, ieri, Dumitru Ungureanu, unul dintre românii pentru care vacanţa „spirituală“ în Franţa s-a transformat într-un coşmar.

„Am dormit în autocar, în frig,
după o călătorie de 800 de km“

„Am ajuns cu bine la Lourdes, deşi nu s-a respectat programul călătoriei şi, de multe ori, am fost nevoiţi să mâncăm în pădure, pe iarbă. Problemele mari au apărut însă la întoarcere. Joi seară nu aveam nici măcar o cameră rezervată. Am fost nevoiţi să dormim în frig, în maşină, după o călătorie de 800 de kilometri. (…) Situaţia este gravă, întrucât, printre noi sunt foarte multe persoane în vârstă, bolnave şi care nu mai au bani. Am făcut chetă pentru mâncare şi combustibil“, a povestit Dumitru Ungureanu. După ce au cerut ajutorul ambasadei, 110 turişti au fost cazaţi cu 20 de euro de persoană – bani pe care i-au achitat pe loc – într-un camping.

„Condiţiile din camping sunt mizere, nu au toaletă, iar pentru o lenjerie de pat ni s-au mai cerut încă 6 euro. Şi asta, în condiţiile în care am plătit agenţiei de turism 475 de euro de persoană pentru camere duble, dotate cu aer condiţionat, televizor şi frigider, pe toată perioada călătoriei“, a completat un alt pelerin român. Oamenii sunt hotărâţi ca, odată ajunşi în ţară, să acţioneze în instanţă agenţia de turism şi pe proprietarul acesteia. „Vom apela la justiţie nu doar pentru a primi înapoi banii achitaţi agenţiei, vom cere şi daune morale acestui om, Filip Stoica, care şi-a bătut joc de noi. Sperăm ca şi alţi români care au apelat la serviciile lui să afle de ce este în stare şi să înveţe din suferinţele noastre“, a conchis Ungureanu.

Stoica: „O inflamare a presei,
în căutare de senzaţional“

Deşi admite că au fost unele probleme legate de condiţiile din camping, Filip Stoica, proprietarul agenţiei de turism Filiptrans, susţine că totul este de fapt „o inflamare a presei, în căutare de senzaţional“. „Eu am toată corespondenţ a cu partenerii francezi. Mi-au garantat că le vor asigura turiştilor noştri toate condiţiile. Am auzit ce s-a întâmplat şi pot spune că mi-am pierdut stima pentru francezi“, ne-a precizat Stoica.

ANCHETĂ

Două grupuri de elevi, abandonate în Franţa şi Germania

Cazul grupului de pelerini români este cel de-al treilea de acest gen, înregistrat în mai puţin de o lună şi jumătate. Concret, la sfârşitul lunii aprilie şi începutul lunii mai, peste 140 de elevi şi profesori de la şcoli din Petroşani, Deva şi Abrud au fost abandonaţi în Franţa şi Germania – unde ar fi trebuit să-şi petreacă vacanţ a de Paşte – de reprezentanţii agenţiei turistice Avangarde Turism Club, cu sediul în Capitală. Societatea s-a ales cu o amendă de 50.000 de lei şi a rămas fără licenţă, iar reprezentanţ ii acesteia sunt cercetaţi de procurori pentru înşelăciune, în urma plângerilor formulate de părinţi şi de cadrele didactice.