De 16 ani, tinerii pelerini cinstesc memoria lui Iuliu Maniu luând parte la pelerinajul anual care pornește de la Mormântul Simbol din Bădăcin, locul în care ar fi trebuit să se odihnească Iuliu Maniu, și se sfârșește la Groapa Comună din Sighetu Marmației, acolo unde, în anonimat, Maniu își doarme somnul cel de veci.
Și în acest an, pelerinii, 70 la număr, vor petrece câteva zile în rugăciune și jertfă, cinstind astfel memoria înaintașilor care, la rândul lor, s-au jertfit pentru acest neam. Pelerinajul se desfășoară în perioada 22 august – 1 septembrie și se întinde pe un traseu de 165 de km de mers pe jos, indiferent de condițiile vremii. Pelerinii s-au întâlnit la Biserica Greco-Catolică „Sfânta Treime” din Șimleu Silvaniei, după care au pornit spre Bădăcin,
prima localitate în care au și înnoptat. Scopul pelerinajului este comemorarea episcopilor și a martirilor care au murit sau au îndurat tortură şi batjocură în închisorile comuniste, printre care se numără și Iuliu Maniu, victimă a dictaturii roșii, decedat în închisoarea din Sighet, alături de patru episcopi greco-catolici, canonici și mulți demnitari. Când a murit, pe data de 5 februarie 1953, comandantul închisorii a anunțat la București decesul lui Maniu, spunând doar atât: „S-a stins lumina în celula 3!”.
„M-au impresionat mărturiile supraviețuitorilor din închisoarea de la Sighet”
Pentru tineri, pelerinajul este o provocare mulţi dintre ei şi-au schimbat modul de a fi, de a gândi, și de a relaţiona, în urma acestei experiențe. Ca în fiecare an, prima localitate vizitată de pelerini este satul Bădăcin, unde se merge la Casa Memorială „Iuliu Maniu”, mormintele familiei Maniu și la biserică. Pe parcursul zilelor care urmează, ei vor străbate mai multe localități, printre care: satul Bocșa – satul natal al lui Simion Bărnuţiu, Bocșița, Cehu Silvaniei, Băsești – locul în care s-a născut Gheorghe Pop de Băseşti, Ulmeni, Mireşu Mare, Baia Mare, Şişeşti, Hărnicești, Giuleşti – localitatea de origine a fruntaşului ţărănist Ilie Lazăr, Vadu Izei, și, în final, orașul Sighetu Marmaţiei, care va fi traversat până la Cimitirul Săracilor, acolo unde sunt aruncate trupurile celor care au murit în închisoarea din centrul oraşului, azi Memorialul victimelor comunismului. Pe data de 29 august, se sărbătoreşte Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, iar pelerinii vor participa la Sfânta Liturghie care se va celebra în Memorial. „Am așteptat cu nerăbdare acest pelerinaj. Mi-a plăcut pentru că pe tot parcursul drumului m-am simțit tot mai aproape de Dumnezeu. M-au impresionat mărturiile supraviețuitorilor din închisoarea de la Sighet”, spune o fetiță care a participat anii trecuți la acest pelerinaj. Pelerinajul a fost organizat pentru prima oară în anul 2000, când inițiatorul pelerinajului, călugărul Florian Gui, însoțit de o persoană, a străbătut acest traseu. Organizatorii sunt Episcopia Greco-Catolică de Oradea şi Congregaţia „Don Orione”.
Campanie pentru reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu”
Firul roșu care unește pelerinajul Bădăcin-Sighet de Campania publică de strângere de fonduri pentru reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” este cinstirea unui personaj istoric, martir al comunismului, care, prin testamentul său, își exprimă dorința ca pe domeniul casei sale să fie organizate activități cu și pentru tineri. Ca să legăm şi noi, generaţia de azi, lucruri bune de cele înfăptuite de înaintașii noștri, putem sprijini acest proiect, în continuare, donând în conturile:
Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400 Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205 Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730 Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com
deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu-Silvaniei, jud. Sălaj.