Credința e oarbă chiar și (sau mai ales) în vremuri de pandemie. Deși restricțiile instituite de autorități în cazul pelerinajelor religioase sunt drastice, eparhiile încearcă să atenueze impactul acestora.
Credincioşii gălăţeni se vor putea închina, duminică şi luni, la Sfintele Moaşte ale Sfântului Apostol Andrei şi ale unor sfinţi doctori tămăduitori, care vor fi aşezate pe baldachinul special amenajat pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi, se arată într-un comunicat transmis, vineri, de Eparhia Dunării de Jos, preluat de Agerpres.
Potrivit sursei citate, în acest an, programul prilejuit de sărbătoarea închinată Sfântului Apostol Andrei va consta în săvârşirea la Catedrala Arhiepiscopală, în ziua de duminică a Sfintei Liturghii, începând cu ora 9,00, respectiv a slujbei Privegherii, de la ora 17,00, iar în ziua hramului, luni, Sfânta Liturghie, începând cu ora 9,00.
Preoții și voluntarii se mobilizează
În cele două zile de sărbătoare, credincioşii prezenţi se vor putea închina la Sfintele Moaşte ale Sfântului Apostol Andrei şi ale unor sfinţi doctori tămăduitori, aşezate pe baldachinul special amenajat pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale, pentru care s-au luat din timp toate măsurile de distanţare fizică şi de respectare strictă a normelor igienico-sanitare în vigoare, prin contribuţia preoţilor şi a voluntarilor.
"În fiecare an, sărbătorile închinate ocrotitorului spiritual al oraşului Galaţi şi al Arhiepiscopiei Dunării de Jos - Sfântul Apostol Andrei, încreştinătorul poporului român şi protector ceresc al Sfintei noastre Biserici Ortodoxe strămoşeşti, reprezintă un prilej de mare bucurie duhovnicească pentru toţi slujitorii şi credincioşii Eparhiei Dunării de Jos", se mai spune în comunicat.
Acces restricționat Pe de altă parte, Jandarmeria Galaţi a transmis, printr-un comunicat de presă, că la pelerinajul de la Catedrala Arhiepiscopală, unde vor fi scoase spre închinare Moaştele Sfântului Andrei, vor avea acces doar cetăţenii care au domiciliul în municipiul Galaţi şi se vor institui dispozitive de ordine şi siguranţă publică, precum şi culoare de acces către racla cu sfintele moaşte. Credincioșii vor trebui să prezente, la cerere, organelor de ordine buletinul sau cartea de identitate pentru a dovedi că sunt cetățeni ai județului Galați.