Peste 80.000 de pelerini au ajuns, până la această oră, pe platoul tradiţional al liturghiei de Rusalii, altarul Hármashalom, aflat pe muntele Şumuleul Mic, în timp ce alte zeci de mii se află pe traseul principal şi drumurile laterale care urcă spre altar.
Evenimentul este considerat cel mai mare pelerinaj romano-catolic din Sud-Estul Europei. Pentru ca totul să se desfăşoare în condiţii bune, în jur de 1.200 de poliţişti şi jandarmi supraveghează zona.
Sute de oameni au pornit în pelerinaj spre dealul Şumuleu. Tradiţia spune că drumul trebuie parcurs pe jos, ca jertfă adusă Fecioarei Maria. La hotelurile şi pensiunile din Miercurea Ciuc şi Odorheiul Secuiesc toate locurile de cazare au fost ocupate. Un număr impresionant de forţe de ordine române, sprijinite şi de poliţişti din Ungaria, vor veghea la buna desfăşurare a evenimentului. Încă din secolul al XV-lea credincioşii catolici au început să se adune la Şumuleu, cu ocazia sărbătorilor Sfintei Fecioare Maria. Cel mai important moment al pelerinajului îl reprezintă anul 1567, când principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să impună credincioşilor catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Casin religia unitariană. Adunaţi sub conducerea preotului Istvan din Joseni, credincioşii au pornit spre Harghita pentru a înfrunta armata principelui. În acest timp, cei rămaşi acasă, femeile, bătrânii şi copiii, s-au adăpostit în biserică şi s-au rugat Fecioarei Maria să-i ajute în apărarea credinţei. După respingerea atacului, soldat cu victoria catolicilor, împodobindu-şi steagurile de luptă cu ramuri de mesteacăn, bărbaţii s-au întors la Şumuleu pentru a mulţumi Fecioarei pentru obţinerea victoriei.
(14:09)