Evenimentul Zilei > International > Peer Steinbruck, viitorul contracandidat al Angelei Merkel la alegerile din 2013
Peer Steinbruck, viitorul contracandidat al Angelei Merkel la alegerile din 2013

Peer Steinbruck, viitorul contracandidat al Angelei Merkel la alegerile din 2013

Partidul Social-Democrat (SPD), principala formaţiune de opoziţie din Germania, îl va numi pe fostul ministru de finanţe Peer Steinbruck drept candidat împotriva cancelarului Angela Merkel la alegerile generale din toamna anului viitor, dezvăluie ziarul Bild.

Potrivit unor surse SPD, preşedintele partidului, Sigmar Gabriel, ar urma să facă luni anunţul oficial. Steinbruck era unul dintre cei trei potenţiali lideri luaţi în considerare de social democraţi pentru a concura împotriva lui Merkel.

Publicaţia a mai precizat pe pagina sa de internet că fostul ministru de externe Frank-Walter Steinmeier s-a retras din cursă. Sub conducerea lui Steinmeier, SPD a înregistrat la alegerile din 2009 cel mai slab rezultat de după cel de-al Doilea Război Mondial.

SPD urma să ia o decizie până la sfârşitul anului, însă au apărut tot mai multe presiuni pentru alegerea candidatului mai devreme. Grupurile regionale ale SPD au dorit găsirea cât mai urgent a unei voci unice a partidului cu un an înaintea alegerilor.

Steinbruk este destul de popular în Germania, mai ales după modul în care, în caliate de ministru de finanţe în coaliţia CDU-SPD condusă de Merkel, a gestionat efectele prăbuşirii Băncii Lehman Brothers în 2008.

Dintre cei trei pretendenţi, Steinbruk era văzut de analiştii politici drept cel mai periculos contracandidat pentru Angela Merkel. Poromovind politici de centru, el poate atrage alegători şi din segmnentul de centru-dreapta al electoratului lui Merkel.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: