Pedepse cu închisoare pentru mita din Vama Halmeu

Pedepse cu închisoare pentru mita din Vama Halmeu

În numai opt luni, Tribunalul Satu Mare a hotărât condamnarea la închisoare cu executare a cinci persoane trimise în judecată în dosarul mitei de la Vama Halmeu. Cea mai mare pedeapsă, de şapte ani de închisoare, a primit-o afaceristul Liviu Florian. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Nicoleta Manuela Dobrescu, fosta şefă a Vămii Halmeu, acuzată de cumpărare de influenţă, a fost condamnată la patru ani şi jumătate şase cu executare. Un alt afacerist din zonă, Ioan Savu, acuzat de două infracţiuni de complicitate la trafic de influenţă, a fost condamnat la trei ani şi nouă luni de închisoare cu executare. Fostul angajat al unui magazin duty-free din vamă, Ioan Romeo Niţu, acuzat de complicitate la două infracţiuni de cumpărare de influenţă, a fost condamnat la patru ani şi trei luni de închisoare cu executare. În sfârşit, omul de afaceri din Negreşti Oaş Florin Dănuţ Feher, acuzat de complicitate la două infracţiuni de cumpărare de influenţă, a fost condamnat la patru ani şi trei luni de închisoare cu executare.

430.000 de euro, confiscaţi În acelaşi timp, tribunalul a hotărât confiscarea a 130.000 de euro de la Liviu Florian şi Ioan Savu şi a 300.000 de euro de la Nicoleta Dobrescu, Ioan Romeo Niţu şi Florin Dănuţ Feher. Potrivit procurorilor, în perioada septembrie 2009 - februarie 2010, Liviu Florian a cerut şi primit de la Nicoleta Dobrescu, suma de 130.000 de euro promiţându-i, în schimb, că va vorbi cu Radu Traian Mărginean, fost şef al Autorităţii Naţionale Vamale (A.N.V.) şi fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală (A.N.A.F.), pe care îl va determina s-o delege în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu.

Funcţie pe bani Florian a intervenit la Mărginean prin intermediul lui Eugeniu Petrescu. Ca urmare, prin ordinul din data de 22 septembrie 2009 semnat de Mărginean, Dobrescu a fost delegată până la 31 decembrie 2009 în funcţia de şef birou vamal la Biroul Vamal Halmeu, delegare ce a fost prelungită până la 23 februarie 2010, în lipsa unui interviu sau a unui concurs public. Banii au fost primiţi în mai multe tranşe prin intermediul lui Savu şi Niţu. De asemenea, în cursul lunii martie 2010, Florian Liviu, cu ajutorul lui Savu, a cerut de la Dobrescu 300.000 de euro promiţându-i, în schimb, că va interveni pe lângă Mărginean în vederea determinării acestuia s-o numească definitiv în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bani adunaţi de la cămătari În cursul anilor 2009 - 2010, Dobrescu a strâns 130.000 de euro cu ajutorul lui Niţu şi Feher prin colectarea acestor bani de la cămătari sau traficanţi de ţigări. O parte din aceşti bani au fost obţinuţi de fostul vameş personal, prin încheierea unor contracte de amanet (bijuterii) sau de împrumut bancar. Având în vedere că nu a mai putut strânge suma de 300.000 de euro pretinsă de Florian, Nicoleta Dobrescu nu a mai fost numită în funcţia de conducere respectivă. Procurorii au disjuns cauza faţă de Radu Mărginean şi Eugeniu Petrescu care sunt cercetaţi în cadrul unui alt dosar.  La ultimul termen, procurorii au cerut ceruse pedepse privative de libertate pentru Florian, Savu, Niţu şi Feher, respectiv aplicarea unei pedepse cu suspendare pentru Nicoleta Dobrescu, care a colaborat cu anchetatorii atât în acest dosar, cât şi în alte cauze.