Preşedintele turc spune că se aşteaptă ca Parlamentul să aprobe reintroducerea pedepsei capitale, relatează AFP, citată de Agerpres. „Familiile martirilor, familiile eroilor noştri nu trebuie să fie îngrijorate. Cred că, dacă Dumnezeu vrea, Parlamentul va face ce este necesar după 16 aprilie în legătură cu dorinţa voastră privind pedeapsa capitală”, a spus Erdogan, într-un discurs pronunţat la Canakkale, în nord-vestul ţării. 

Semnătura sa este necesară pentru a valida un astfel de proiect de lege al Parlamentului şi Erdogan a declarat că va aproba textul „fără ezitare”. Pedeapsa capitală a fost abolită în 2004 ca parte a candidaturii Ankarei la aderarea la Uniunea Europeană şi reintroducerea sa va marca sfârşitul negocierilor de aderare. 

După lovitura de stat eşuată din 15 iulie, preşedintele turc a declarat în repetate rânduri că va aproba reintroducerea pedepsei capitale în cazul unui vot al Parlamentului în acest sens. El s-a referit în februarie chiar la organizarea unui referendum în legătură cu acest subiect.

Este pentru prima dată însă când Erdogan cere Parlamentului să aprobe reintroducerea pedepsei cu moartea după referendumul din 16 aprilie privind revizuirea Constituţiei care vizează consolidarea puterilor prezidenţiale.

Dintre țările Uniunii Europene, niciuna nu mai aplică pedeapsa capitală pentru niciun fel de infracțiune, iar dintre țările NATO doar unele state ale Uniunii mai aplică pedeapsa cu moartea. Aceasta este însă o practică larg răspândită în regimurile autocratice sau nedemocratice.