Evenimentul Zilei > EVZ Special > „Pedeapsa” literară prin care Sir Alex Ferguson și-a supus elevii, la Aberdeen
„Pedeapsa” literară prin care Sir Alex Ferguson și-a supus elevii, la Aberdeen

„Pedeapsa” literară prin care Sir Alex Ferguson și-a supus elevii, la Aberdeen

Sir Alex Ferguson (78 de ani) este cel mai titrat antrenor din fotbalul european, un personaj de pus în ramă, ce-și are locul de cinste în istoria acestui sport. De această, nu ne vom lega de aventura sa de la Manchester United, ci de cea de la Aberdeen, o altă echipă pe care a făcut-o mare.

Renumitul antrenor scoțian pe care îl tot vedeam de-a lungul carierei sale rumegând de zor câte o gumă de mestecat, aproape în fiecare aparație a sa la TV din timpul partidelor, este subiectul principal al unui episod aparte din perioada în care i-a condus cu succes pe cei de la Aberdeen. Ferguson a ajuns la gruparea scoțiană în toamna lui 1978, după ce, inițial, refuzase prima ofertă din partea acestui club.

Cu Alex Ferguson la timonă, formația scoțiană a bifat cele mai mari performanțe din istoria sa: a cucerit Cupa Cupelor, în 1983, după o finală disputată cu Real Madrid (scor 2-1), și Supercupa Europei, în același an, în urma vicotoriei cu Hamburg (2-0). În mandatul lui Ferguson, Aberdeen a cucerit și titlul în Scoția, de trei ori (din totalul de 4), Cupa Scoției de trei ori (din 7).

Sancțiune psihologică

În perioada petrecută la Aberdeen, Alex Ferguson și-a pedepsit jucătorii într-o manieră cât se poate de originală și blândă. Antrenorul i-a prins, odată, în fapt pe jucătorii săi, în momentul în care aceștia se distrau aruncând cu mingi de fotbal de la etajul 10 al unui hotel direct în stradă, un gest pe care Ferguson nu l-a gustat. În loc să taie în carne vie pentru gestul deplasat al elevilor săi, antrenorul a preferat să-i amendeze pe toți cu câte… 3 lire sterline. Modul prin care i-a înștiințat de această sancțiune a fost cât se poate de original: prin intermediul unui poem!

După ce a părăsit-o pe Aberdeen, în 1986, Alex Ferguson a făcut pasul către Premier League, la Manchester United. De aici, a mai plecat abia în 2013, dar ce le-a adus „diavolilor” este incredibil:

– 1.500 de meciuri

– 895 de victorii
– 338 de remize
– 267 de înfrângeri
– Premier League X13
– Champions League X2
– Cupa Cupelor X2
– Cupa Angliei X5
– Cupa Ligii Angliei X4
– Campionatul Mondial al Cluburilor X1
– Cupa Intercontinenttală X1
– Supercupa Europei X2
– Community Shield X10