Pe partiile de schi, sarbatorile continua

Pe partiile de schi, sarbatorile continua

Mii de turisti profita de zapada cazuta in ultima vreme pentru a-si petrece cateva zile in statiunile montane din Moldova.

Pârtiile din Vatra Dornei, cea mai cunoscuta statiune din judetul Suceava, sunt pline de oameni si dupa sarbatorile de iarna. Gradul de ocupare al hotelurilor si pensiunilor, care pana acum a atins 100a, se pastreaza ridicat si in primele zile din 2008. Agentii de turism spun ca situatia va ramâne neschimbata în urmatoarele doua saptamâni, cand sunt asteptati turisti din Republica Moldova si Ucraina, care sarbatoresc Craciunul si Anul Nou pe stil vechi.

Ieri, schiorii impanzisera pârtia Parc, care are 900 de metri lungime, o diferenta de nivel de 150 de metri si care este dotata cu teleschi, telescaun si baby-schi. „Se sta si câte doua ore la coada la telescaun“, a declarat seful salvamontistilor din localitate, Petrica Ariciuc. Acesta a mai precizat ca stratul de zapada masoara în jur de 30 de centimetri.

La Carlibaba se poate schia pana in luna mai

Zeci de copii, tineri si adulti s-au dus sa schieze înca de la primele ore ale diminetii si nu au plecat pâna spre lasarea întunericului. Îmbulzeala a fost si pe cealalta pârtie din Vatra Dornei, Dealu Negru, cu o lungime de 3000 de metri si o diferenta de nivel de 400 de metri.

Sute de schiori s-au adunat si pe cea de-a treia partie omologata din judetul Suceava, cea din comuna Carlibaba. Aici, stratul de zapada este de circa 25 de centimetri, privit sefului salvamontistilor din Câmpulung Moldovenesc, Voicu Raia. Partia de la Cârlibaba dispune de o instalatie de teleschi de aproape 1,5 kilometri si, datorita orientarii spre nord, se poate schia pâna în luna mai.

Ceahlaul, ocolit de ortodocsii din est

In judetul Neamt, punctele de atractie pentru petrecerea sarbatorilor de iarna au fost statiunea Durau, cabanele Fantanele si Dochia din masivul Ceahlau, dar si pensiunile agroturistice situate pe malul lacului de acumulare de la Bicaz sau cele din preajma manastirilor. La trei zile dupa Revelion, cei mai multi turisti au plecat spre casa si nu se anunta venirea altora ca in anii trecuti.

In statiunea de la poalele Ceahlaului, in aceasta perioada isi faceau aparitia oaspeti din est, mai ales din Ucraina si Republica Moldova, care sarbatoresc Craciunul si Anul Nou pe stil vechi. O explicatie pentru absenta acestor turisti din statiunile judetului Neamt ar putea fi faptul ca vizele sunt mai greu de obtinut de cand Romania a intrat in Uniunea Europeana.

„Duraul e cam gol acum. Am avut turisti din Bucuresti, Constanta, Galati, Braila sau Calarasi, dar au plecat speriati probabil de codul galben anuntat pentru sudul tarii. Nu avem anuntate grupuri de turisti din fosta Uniune Sovietica“, a declarat Mariana Cibi, directorul complexului hotelier Bradul-Brandusa din Durau.

Mii de clienti la tubing si telescaun

La Piatra Neamt, atat de Craciun, cat si de Revelion, un punct de atractie l-a constituit baza pentru sporturi de iarna, data in folosinta pe culmea Cozla. Telescaunul si partia de tubing (destinata copiilor pentru a se da pe zapada cu cauciucuri) au fost inaugurate pe 24 decembrie. Chiar din prima zi, mii de localnici si turisti au urcat pe dealul ce strajuieste orasul.

„Pe 2 ianuarie am avut peste 1.500 de clienti la telescaun si circa 300 de copii pe partia la tubing. Chiar si pe 1 ianuarie au fost aproximativ 750 de persoane care au iesit sa faca miscare la orele amiezii si au folosit telescaunul“, a declarat Dan Campeanu, directorul firmei Perla Invest, care se ocupa de realizarea proiectului de pe Cozla.

Pana la sfarsitul acestei luni urmeaza sa fie deschisa si partia de schi, la care se mai efectueaza lucrari la gardul de protectie si la rampa de lansare. Un bilet dus-intors cu telescaunul costa 8 lei, numai coborarea este 5 lei, iar o tura la tubing 2 lei. (Dan Sofronia) Botosanenii asteapta Serbarile Zapezii

Majoritatea botosanenilor care sunt amatori ai sporturilor de iarna prefera sa mearga la schi pe partiile din statiunile sucevene Vatra Dornei sau Câmpulung Moldovenesc. Acestea sunt mult mai apropiate decat cele de pe Valea Prahovei, drumul durand maxim trei ore de mers cu masina.

Cererea mare a fost de Craciun si de Revelion, dar si în aceasta perioada exista turisti care se duc la munte, mai ales în week-end. Reprezentantii agentiilor de turism sustin ca in ianuarie a scazut cererea pentru cazare, dar se asteapta la o crestere în februarie când la Vatra Dornei vor fi organizate Serbarile Zapezii.

„De obicei, dupa Anul Nou avem mai putine solicitari pentru statiunile montane, dar înca mai sunt persoane care vor sa mearga. În prezent, sunt si câteva grupuri care si-au prelungit concediul pâna pe 8-9 ianuarie“, a declarat Ionel Rusu, agent de turism.

VRANCEA

Plimbare cu ATV-ul sau cu sania trasa de cai

Zapada asternuta peste muntii Vrancei a atras ca un magnet turistii in locurile traditionale de agrement din Lepsa, Gresu si Soveja. Desi pensiunile nu mai sunt pline ca de Craciun si de Revelion, cei care au fost ocupati de sarbatori pot petrece aici un week-end de poveste. Sute de oameni, mai ales din judetene invecinate, precum Galati sau Braila, au sosit in ultimele zile.

„La noi au sunat inca dinainte de 31 decembrie ca sa faca rezervari dupa Anul Nou. Avem ocupate toate cele 11 camere pana pe 9-10 ianuarie. Avem si familii care au venit cu copiii“, ne-a declarat Marie Yvonne Babota, reprezentanta unei pensiuni de 3 stele din satul Gresu.

Cum in zona nu exista infrastructura specifica sporturilor de iarna, turistii au fost atrasi de aerul tare de munte, de obiceiurile care dureaza pana pe 7 ianuarie sau de bucatele pregatite de proprietarii de pensiuni. Specialitatea casei este pastravul gatit in cetina de brad. Printre alte distractii se numara bataile cu zapada, plimbarile cu sania trasa de cai sau cu ATV-urile.

Vasile Bostiog, reprezentantul ANTREC in Vrancea, spune ca numai in zona Lepsa-Gresu au fost peste 1.000 de turisti de sarbatori. „Mai vin turisti si dupa Anul Nou, mai ales ca Valea Putnei a inceput sa fie din ce in ce mai cautata“, a declarat Bostiog. (Silvia Vranceanu)

Ne puteți urmări și pe Google News