PE îşi face griji pentru copiii imigranţilor

Parlamentul European a adoptat astăzi o rezoluţie, iniţiată de eurodeputata social-democrată Rovana Plumb, privind situaţia celor 350.000 de copii români ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate.

"Adoptarea rezoluţiei de plenul PE este un pas important, dar nu va rămâne singular. Este o victorie, ca şi acţiunile noastre anterioare de profil de la Bucureşti şi nu numai. Avem sprijinul comisarului european pentru afaceri sociale, Spidla, şi vrem ca după alegerile europene să ducem mai departe lupta pentru o mai bună calitate a copilăriei", au declarat deputatele europene Rovana Plumb şi Zita Gurmai, preşedinta organizaţiei de femei a Partidului Socialiştilor Europeni, citate într-un comunicat de presă.

Prin document se solicită Comisiei  Europene: 

● să întreprindă un studiu de evaluare a dimensiunilor, la nivel european, ale fenomenului reprezentat de copiii migranţilor care sunt lăsaţi în ţara de origine şi să adune date la nivelul UE cu privire la acest fenomen;   ● să propună tuturor părţilor interesate aplicarea adecvată a mijloacelor deja existente de sprijinire a migranţilor şi a copiilor acestora care nu au părăsit ţara de origine.

De asemenea, eurodeputaţii cer statelor membre:

● să ia măsuri în vederea îmbunătăţirii situaţiei copiilor lăsaţi în ţara de origine şi să le garanteze dezvoltarea normală în ceea ce priveşte educaţia şi viaţa socială; ● să elaboreze mecanisme de cooperare pentru prevenirea efectelor dăunătoare asupra familiilor, în special asupra copiilor, cauzate de despărţirea de părinţi precum şi de distanţele ce îi separă de aceştia; ● să furnizeze informaţii mai bune migranţilor cu privire la drepturile pe care aceştia, împreună cu membrii familiilor lor, le au în ceea ce priveşte libera circulaţie şi cu privire la informaţiile disponibile la nivel naţional şi european referitoare la locuitul în străinătate şi la termenii şi condiţiile aferente ocupării unui loc de muncă în alt stat membru.

Rezoluţia va fi transmisă Comisiei Europene, Consiliului UE, Comitetului Regiunilor, Comitetului Economic şi Social European, parlamentelor naţionale ale statelor membre şi partenerilor sociali. 

CITIŢI ŞI:

Generaţi de "orfani ai căpşunilor"