PE: Datele biometrice nu sunt întotdeauna corecte

PE: Datele biometrice nu sunt întotdeauna corecte

Parlamentarii europeni au adoptat, ieri, un raport ce propune noi măsuri în ceea ce priveşte gestionarea frontierelor europene, observând că datele biometrice nu sunt întotdeauna corecte şi ar trebui să existe proceduri alternative.

Într-un comunicat de presă al Parlamentului European (PE), eurodeputaţii sunt de părere că profilurile de risc ar trebui elaborate mai bine şi că ar trebui creat un protocol-standard pentru folosirea şi schimbul de informaţii privind datele biometrice.

O altă măsură ar fi crearea unui sistem automat de intrare şi ieşire pentru înregistrarea persoanelor din ţări terţe, care să uşureze verificarea depăşirii perioadei de şedere autorizate şi care să susţină managementul migraţiei legale.

Statut pentru călători

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, Comisia Europeană propune implementarea statutului de "călător înregistrat", sau "călător bona fide" şi acordarea acestui statut persoanelor care nu au depăşit perioade de şedere şi care prezintă risc scăzut. Astfel, aceste persoane ar fi scutite de anumite proceduri la trecerea graniţei, precum declararea scopului călătoriei şi a mijloacelor de subzistenţă. Deputaţii europeni nu sunt, însă, de acord cu acordarea statutului de "bona fide", deoarece acesta ar presupune că, din start, există călători "mala fide".

În urma propunerilor CE, ar putea fi adoptat şi un sistem electronic de autorizare a călătoriilor, care să stocheze date despre persoane din terţe ţări, pentru a verifica dacă acestea îndeplinesc condiţiile de intrare în UE.

Senatorii au amânat paşapoartele electronice

Parlamentarii nu au reuşit, astăzi, să ia o decizie referitoare la ordonanţa privind introducerea paşapoartelor electronice, întrucât nu a fost întrunit numărul necesar de voturi. Votul asupra ordonanţei a fost amânat pentru luni. Însă, introducerea unor astfel de paşapoarte a stârnit nemulţumirea clericilor.

CITIŢI ŞI: DEZBATERE EVZ: Paşapoartele biometrice - "Românii ar trebui să decidă"