Pe cont propriu în faţa gripei porcine

Pe cont propriu în faţa gripei porcine

Capacitatea României de a-şi protejea populaţia prin imunizare se limitează la cel mult trei milioane de doze de vaccin antigripal, care poate fi produs în cel mult şase luni.

Anunţul făcut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii potrivit căruia se intră în faza 5 de alertă de pandemie, din 6 posibile, a determinat autorităţile române să ia mai multe măsuri de acţiune în situaţia a pariţiei unor cazuri suspecte de infecţie cu virusul mutant. O parte din rezereva de medicamente antivirale a fost trimisă către cele nouă spitale de boli infecţioase din ţară.

Vaccinul salavator în caz de pandemie (epidemie extinsă la nivel mondial), spun oficialii europeni, va fi gata în circa 100 de zile. În ceea ce priveşte România, ţara noastră poate produce 1-3 milioane de doze în următoarele şase luni, dar sunt şanse mici să cumpărăm din străinătate.

Alte priorităţi de vaccinare

„În patru-şase luni va fi gata vaccinul contra virusului gripei porcine, dacă totul merge bine şi OMS-ul obţine rapid tulpina. Ieri, directorul general OMS le-a cerut marilor producători să-şi evalueze capacităţile ca să poate fi pregătiţi când primesc tulpina virusului”, ne-a declarat reprezentanul OMS în România, Victor Olsawsky.

În ţara noastră, vaccinul se poate produce într-un singur loc: la Institutul Catacuzino din Bucureşti. Aici se pot face între 1 şi 3 milioane de doze, în funcţie de tulpina virusului. „E greu de spus dacă alte ţări vor dori să vândă României vaccin, la nevoie”, a afirmat reprezentanul OMS.

Oficialii din MS se declară însă optimişti şi spun că vor putea avea acces şi la stocuri de vaccinuri din afară, dacă va fi cazul. De exemplu, unul dintre cei mai mari producători de vaccinuri din lume, GalxoSmithKleine, poate livra anual peste un miliard de doze, dacă îşi concentrează toată activitatea pe producerea vaccinului antigripal.

În ceea ce priveşte recomandările de vaccinare, e posibil ca regulile să se schimbe. Până acum, prio ritate aveau bătrânii şi copiii bolnavi. „E destul de improbabil să păstrăm aceste priorităţi. Oricum, fiecare ţară şi le va stabili pe ale ei”, mai spune oficialul OMS.

Zeci de români vin astăzi din Mexic

Isteria infecţiilor cu virusul gripei porcine a ajuns ieri şi în România. Mai întâi, la Arad, o femeie şi copilul ei de un an şi jumătate, recent întorşi din Portugalia, au fost declaraţi suspecţi de gripă porcină. La scurt timp, oficiali din MS au ţinut să precizeze că este vorba de o banală rinofaringită.

Îngrijorarea majoră o reprezintă acum un grup de peste 20 de români care vin din Mexic şi urmează să aterizeze astăzi în România. Cei mai mulţi sunt medici. „Au participat la un congres la Acapulco. La plecarea din Mexic, toţi au fost controlaţi şi nu prezentau semnele infecţiei cu virusul gripei porcine”, ne-a declarat Mihai Ursa, purtătorul de cuvânt al MS.

„Starea lor de sănătate pare a fi una foarte bună. Am vorbit la telefon cu unul dintre conducătorii gru pului şi ne-a asigurat că sunt bine medical”, a precizat şi consulul României în Mexic, Vasile Cârstea. (A contribuit Vlad Odobescu)

PREVENTIV

Întăriţi-vă sistemul imunitar!

Virusul mexican al gripei porcine se manifestă la om asemeni unei gripe obinşuite - febră care apare brusc, tuse seacă, dureri musculare şi oboseală. „Noua tulpină de virus mai cauzează diaree şi stări de vomă”, avertizează Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor Transmisibile din SUA.

În aceste condiţii, este foarte importantă păstrarea măsurilor de igienă personală, în special spălatul pe mâini. „În lipsa batistei, în caz de tuse sau strănut, se recomandă folosirea manşetei (nu se recomandă strănutul în palmă). În plus, recomandăm evitarea automedicaţiei şi a călătoriilor în ţările care au anunţat posibile cazuri de îmbolnăvire”, averizează spe ci aliştii din Ministerul Sănătăţii.

Imunitatea crescută protejează de boală

Cum virusul gripei porcine este unul mutant e mai greu de tratat şi mai virulent, aşa că cea mai bună soluţie când apar semnele de infecţie este prezentarea la medic. „O persoană care are sistemul imunitar sănătos, chiar dacă se infectează cu virusul, răspunde bine la tratament”, afirmă medicul Rareş Simu, specialist în imunologie la Centrul Medical Unirea din Bucureşti.

Pentru întărirea sistemului imunitar se recomandă consumul de fructe şi legume bogate în vitamina C, evitarea alcoolului, a fumatului, a stresului şi mişcarea în aer liber. Pe lângă fructe precum kiwi sau portocalale, sunt bogate în vitamina C cătina, măceşele sau siropurile preparate din acestea.

REACŢII ÎMPĂRŢITE

Gripa porcină, abordată diferit

Gripa porcină s-a propagat deja în 13 ţări, dintre care şase state europene. Elveţia şi Olanda s-au alăturat ţărilor de pe vechiul continent unde au fost confirmate cazuri de persoane infectate cu noua tulpină a virusului, H1N1, în timp ce în alte state europene, aflate deja pe lista neagră, numărul celor bolnavi creşte cu repeziciune.

Spania a anunţat deja 13 cazuri confirmate, Marea Britanie - cinci, iar în Germania numărul acestora a crescut la trei în decurs de o zi. Autorităţile sârbe au anunţat, la rândul lor, un prim caz suspect, o femeie în vârstă de 71 de ani, internată de urgenţă într-un spital din Novi Sad.

Panica generată de viteza cu care pare să se extindă epidemia a dus însă şi la adoptarea unor măsuri disperate. Astfel, autorităţile egiptene au început ieri sacrificarea celor aproximativ 400.000 de porci din ţară pentru a preveni apariţia bolii. ONU a calificat măsura drept o „mare greşeală” deoarece noua tulpină de virus nu a fost încă descoperită la porcine.

Relaxare peste Ocean

În Statele Unite, circa 100 de şcoli, din totalul de 100.000, au fost închise, majoritatea în statele California, New York şi Texas. Un oficial a explicat că este o simplă măsură de precauţie. Spre deosebire de Mexico City, New York-ul nu pare deloc a fi cel mai important focar de infecţie din Statele Unite prin cele cel puţin 51 de cazuri confirmate până în prezent. Pe străzi şi la metrou nimeni nu poartă măşti de protecţie, iar cafenelele sunt arhipline, indiferent de momentul zilei. Mii de persoane se înghesuie în parcuri, în condiţiile în care peste metropola americană s-a abătut zilele trecute un val de căldură.

APROVIZIONARE Spitale în alertă

Toate cele nouă spitale de boli infecţioase din ţară au primit medicamente antivirale. „Dozele trimise sunt suficiente pentru tratarea a mii de cazuri”, spun oficialii MS.

  • Instititul „Matei Balş” - Bucureşti
  • Spitalul „Victor Babeş” Bucureşti
  • Spitalul de Boli Infecţioase Cluj
  • Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” Timişoara
  • Spitalul de Boli Infecţioase şi Penumoftiziologie Craiova
  • Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi
  • Spitalul de Boli Infecţioase Braşov
  • Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa
  • Secţia de boli infecţioase a spitalului judeţean din Târgu-Mureş

MOBILIZARE

OMS şi UE se pregătesc de pandemie

Paul Ciocoiu

Organizaţia Mondială a Sănă tăţii (OMS) a decis miercuri seară să ridice nivelul de alertă la cinci, pe o scară până la 6, şi a a vertizat ţările să-şi activeze planul de pregătire pentru o pandemie de gripă porcină, scrie AFP.

Margaret Chan, pre şedintele organizaţiei, a explicat că penultimul nivel de alertă ac tivat în urmă cu două zile înseamnă „un semnal puternic că o pan demie este iminentă” şi că timpul necesar pregătirilor pentru combaterea efectelor se restrânge în mod semnificativ. OMS a mai cerut guvernelor mon diale să descurajeze călătoriile în zonele afectate, dar nu să impună şi restricţii totale în acest sens.

Victime probabile în ţările europene

Comisia Europeană a avertizat, la rândul său, prin vocea directorului general pentru politica de sănătate şi protecţie a consumatorului, Robert Madelin, că autorităţile din statele membre ale blocului comunitar ar trebui să se aştepte la primele victime prpduse de gripa porcină.

Miniştrii europeni ai sănătăţii au participat ieri, la Luxemburg, la o reuniune extraordinară unde au dezbătut, printre alte măsuri de combatere a epidemiei, şi propunerea Franţei de suspendare a curselor aeriene spre Mexic, pe care însă au respins-o în urma obiecţiilor Germaniei şi Spaniei.

Italia a propus crearea la nivelul UE de rezerve strategice de vaccinuri şi antivirale.

APEL

Preşedintele mexican: „Rămâneţi acasă”

Şeful statului mexican, Felipe Calderon, le-a cerut compatrioţilor să „rămână acasă” la sfârşitul acestei săptămâni, care include şi ziua de 1 Mai, pentru a nu cădea victime epidemiei de gripă porcină ce a făcut deja 176 de victime.

„Rămâneţi acasă cu familiile voastre, pentru că nu există locuri mai sigure pentru a vă proteja de gripa porcină”, a recomandat el într-un mesaj te levizat. Calderon a dat asigurări că boala poate fi tratată şi că autorităţile mexicane dispun de stocuri su ficiente de medicamente. Până pe 6 mai, toate şcolile din ţară vor fi închise, alături de alte instituţii publice.

CITIŢI ŞI:

SENATUL EVZ: Ignatul oamenilor 21 de medici revin din Mexic Evitaţi călătoriile în Mexic! Prevenim gripa porcină doar pe hârtie | VIDEO Gripa mexicană vine spre România Gripa porcină se apropie

Ne puteți urmări și pe Google News