Evenimentul Zilei > Actualitate > Pe ce se duceau banii. Micile plăceri SECRETE ale unui gentleman
Pe ce se duceau banii. Micile plăceri SECRETE ale unui gentleman

Pe ce se duceau banii. Micile plăceri SECRETE ale unui gentleman

“Trăia înaintea vremurilor sale, ducând existenţa tipică gentlemanilor secolului al XIX-lea”…

Aceasta nota Daily Mail despre Charles Darwin – fondatorul teoriei referitoare la
evoluţia speciilor (teoria evoluționistă), comentând pe marginea unor documente descoperite nu demult. Documente care au scos la iveală lucruri inedite despre celebrul naturalist britanic, geolog, biolog şi autor de cărţi.

Mai multe teorii

Spre exemplu, în vremea studenţiei sale de la Christ's College, Cambridge, Darwin aloca mai multe fonduri vestimentaţiei şi altor “fleacuri” decât cărţilor.
Conform documentelor descoperite, tânărul îşi suplimenta masa săracă de la facultate, cumpărându-şi legume. Documentele relevă că, în trei ani, cheltuielile studentului însumau 636 de lire sterline. Din acte mai reiese că Darwin nu şi-a cumpărat prea multe cărţi în anii de studenţie, în schimb adora să călărească, să meargă la vânătoare şi să prindă insecte. De asemenea, îi plăcea să bea şi să fumeze, dar nu se ştie cât cheltuia pentru aceste vicii.
La capitolul “neplăcerile din viaţa lui Darwin”, există mai multe teorii privind bolile de care ar fi suferit, printre acestea aflându-se faptul că ar fi fost ipohondru, că ar fi avut atacuri de panică, că ar fi fost instabil emoţional ca urmare a "furiei reprimate faţă de tatăl său", că ar fi fost nervos în ceea ce priveste relaţiile cu soţia sau că s-ar fi simtit vinovat de conflictele cu convingerile sale religioase din tinereţe şi multe altele.