Această carte a mea, apărută pentru prima oară în 1990 la Editura Eminescu, cuprinde microromanele Pe ce picior dansați? și Misterul din fotografie. Cele două proze îl au ca protagonist pe jurnalistul Andrei Mladin, cel mai îndrăgit anchetator din literatura polițistă românească, prezent și în filme și seriale TV. În prima dintre narațiuni eroul dezleagă enigma morții unui profesor de muzică. O anchetă dificilă, deoarece profesorul a încetat din viață cu multe decenii în urmă.
Pentru a afla adevărul, Andrei Mladin răscolește arhive, interoghează martori care l-au cunoscut pe cel dispărut în condiții suspecte, urmărește numeroase piste care dezvăluie, în final, un adevăr cutremurător: acesta a fost asasinat. Ca și în alte apariții ale sale simpaticul jurnalist e tenace în investigații, dovedește istețime, înfruntă cu umor pericolele care îl amenință. Misterul din fotografie e o distopie plasată într-un oraș imaginar unde domnește corupția, iar asasinatele se comit pe bandă rulantă din dorința unui individ însetat de răzbunare, dornic de a poseda o avere imensă și de a acapara o putere ieșită din comun. Și totuși, Andrei Mladin, după multe peripeții, reușește să-l demaște și să-i anihileze acțiunile. Această nouă ediție a cărții va fi lansată la Bookfest sâmbătă, 1 iunie, ora 14, la standul Crime Scene Press. Prezintă Daniela Zeca-Buzura și Ion Bogdan Lefter.
În remarcabila sa carte “Melonul domnului comisar” (apărută în 2005) Daniela Zeca-Buzura nota:
“Andrei Mladin se înscrie în seria celor care au ales, dintr-un motiv sau altul (cerut de strategia textuală) să devină detectiv. Deși ziarist, ca și predecesorul său francez, Rouletabille, Mladin nu o face pentru a dezlega un mister, fie și cel al <>, până la urmă exterior sieși, vizând gloria sau pur și simplu evidențierea multiplelor sale talente, ci pentru că este parte componentă în acesta, actant ce nu se poate sustrage jocului complicat în care se trezește fără voie, fără să cunoască resorturile unei înscenări care îi periclitează existența.”
Iar Ion Bogdan Lefter semnala în prefața la “Detectiv fără voie” – Integrala Andrei Mladin (2015): “George Arion e un veritabil <> în istoria literaturii române, dedicat unui gen pe care exegeții noștri îl privesc cu exagerată mefiență. E – de fapt – un remarcabil, sofisticat prozator și <> al polițismului autohton, furnizor de mari delicii de lectură, cu un bilanț de-acum impunător. Un caz pe care – reiau și conchid! –criticii detectiviști au datoria să-l elucideze.”