Pe ce dau românii banii

Românii plătesc jumătate din salariu pe mâncare, băutură şi ţigări, cel mai mult dintre toţi locuitorii statelor membre ale Uniunii Europene, se arată într-o analiză Eurostat.

Carnea şi mezelurile înseamnă peste 10% din leafa lunară, băuturile alcoolice încă 2,3%, ceea ce diminuează drastic fondurile pentru ieşiri la restaurant sau distracţii. Pe de altă parte, cheltuielile cu casa ne scot cei mai puţini bani din buzunar în comparaţie cu europenii.

În timp ce o familie de români dă 50% din veniturile lunare pe alimente, băuturi şi ţigări, lituanienii, clasaţi pe locul doi, plătesc 37%, bulgarii 35%, iar letonii 32%. Cuantumul acestor produse în leafa lunară este cel mai redus în cazul luxemburghezilor (11%), al britanicilor şi al olandezilor (12%). Rezultatele studiului se explică în principal prin prisma veniturilor locuitorilor, iar românii au mai puţin de jumătate din leafa medie a cetăţenilor UE. Ne întrecem cu irlandezii la alcool Ce-i drept, nu ne dăm în lături de la consumul de băuturi alcoolice. Românii cheltuiesc de două ori mai mult decât ceilalţi membri ai Uniunii pe alcool. Cheltuim pe băuturi 2,3% din salariu, în timp ce media statelor membre ale Uniunii este de 1,2%, iar irlandezii, liderii clasamentului, plătesc 4,1%.

În schimb, cheltuielile cu întreţinerea casei şi taxele aferente statutului de proprietar sunt printre cele mai reduse din Uniune (19% din salariu), în timp ce bulgarii cheltuiesc 37%, cel mai mult dintre toţi europenii, polonezii 36%, iar media UE este de 33%.

De asemenea, plătim de patru ori mai puţin decât ceilalţi europeni pe ieşiri la restaurante şi de două ori mai puţin pe activităţi culturale şi de divertisment, precum şi pe transport. Telefonul ne scoate din buzunar 4,9% din salariu, faţă de 3,3% în medie în Uniunea Europeană, în timp ce consultaţiile şi tratamentele medicale deţin o pondere mai mare în veniturile românilor (3,8%) faţă de europeni (3,4%).

Studiul este bazat pe bugetele familiilor din fiecare ţară membră a Uniunii Europene, informaţiile privind România fiind rezumate de Institutul Naţional de Statistică (INS).