Evenimentul Zilei > EVZ Special > PE BIKINI: Ce s-a întâmplat cu cel mai cunoscut si mai carismatic COMUNIST al tuturor timpurilor
PE BIKINI: Ce s-a întâmplat cu cel mai cunoscut si mai carismatic COMUNIST al tuturor timpurilor

PE BIKINI: Ce s-a întâmplat cu cel mai cunoscut si mai carismatic COMUNIST al tuturor timpurilor

Numele său a devenit o superindustrie. Revoluţionarul comunist, care a comandat şi a asistat la numeroase execuţii, care a luptat alături de Fidel Castro în Cuba şi, ulterior, în Congo, care a fost executat în Bolivia (de unde plănuia să răspândească în toată America de Sud comunismul), a devenit un brand.

Pe firmamentul prezentului străluceşte încă virilul guerillero Ernesto Che Guevara, relata Deutsche Welle. Iar  imaginea idealistului cu trabucul în gură vinde orice. 

Cetatea filmului american produce la ora actuală epopei despre tragicii revoluţionari comunişti, înfrânţi de SUA in timpul Războiului Rece. "Filmele despre stângişti sunt o critică la adresa politicii agresive a Americii", comentează şi revista germana Der Spiegel. 

În junglă

Actriţa germană Franca Potente ("Alearga, Lola, alearga") o interpretează într-un film american pe comunista Tamara Bunke, “tovarăşa” lui Che Guevara. Tamara Bunke a părăsit Germania Democrată în anii 60, a încercat să răspândească ideea revoluţiei comuniste în Bolivia şi a fost executată în junglă. Pentru rolul luptătoarei RDG-iste a concurat şi multipla campioană mondială la patinaj artistic Katharina Witt, care a declarat că “a juca într-un film care îl are ca subiect pe Che reprezintă o onoare”… În plus, Robert Redford a fost coproducatorul unui film despre călătoria tânărului Che de-a lungul Americii Latine, "Motorcycle Diaries", o ecranizare romanţioasă a jurnalului lui Che Guevara. Filmul este un "road movie" care îl înfăţişează pe Che nu militant comunist, ci pur si simplu militant, care părăseşte viaţa burgheză şi rătăceşte asemenea unui…James Dean în căutarea sensului vieţii.

Numai bikini "Che”

Ernesto Che Guevara este poate cel mai cunoscut si mai carismatic comunist al tuturor timpurilor, poate chiar mai cunoscut decât idolul său, Stalin. În America Latină, vestita sa poza din tinereţe- june prim cu bască, un poet cu ochii uşor înlăcrimaţi, privind spre astre, opera fotografului cubanez Alberto Korda este ţinută la icoane. Această poză l-a făcut să fie "Che", îngerul rebel, supra-ego-ul idealist. În varianta roşu şi negru este marca oricărei discoteci latino din lume: Che este văzut ca spiritul libertăţii, cu care se identifică toate generaţiile de tineri din ţările libere, care n-au cunoscut comunismul. Che fumând trabuc este marca de T-Shirt cu vânzări-record la Amsterdam, în buticurile de marijuana. Tricourile sale se vând mai bine decât cele cu Mickey Mouse, bannerele cu chipul lui sunt agitate la majoritatea demonstraţiilor de studenţi. 
Che a devenit unul dintre cele mai interesante produse ale pieţei capitaliste, un accesoriu râvnit. La Londra, o geanta "Che" Louis Vuitton ca aceea a actriţei britanice Elisabeth Hurley costa 4.500 de dolari. Peste Ocean, topmodelul brazilian Giselle Bundchen mărturiseşte că poartă numai bikini "Che". Iar bogata moştenitoare a lanţurilor de hoteluri Hilton, Paris Hilton, declară sus şi tare că "Ernesto Che Guevara este cel mai mare designer de accesorii de la Jimmy Choo încoace". Hasta la victoria, siempre!

 

Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: