Evenimentul Zilei > International > Pe această insulă va izbucni confruntarea militară dintre SUA și China?
Pe această insulă va izbucni confruntarea militară dintre SUA și China?

Pe această insulă va izbucni confruntarea militară dintre SUA și China?

A apărut un nou front între China și Statele Unite! O mică insulă care poate provoca o catastrofă mondială. Iată ce scrie Le Monde!

Secretarul american pentru sănătate, Alex Azar, i-a transmis președintei taiwaneze, Tsai Ing-wen, “puternicul sprijin” al Statelor Unite și a felicitat insula pentru gestionarea epidemiei de Covid-19, luni, 10 august. Alex Azar este oficialul american de cel mai înalt nivel care merge în Taiwan după 1979, când Statele Unite au întrerupt relațiile diplomatice cu guvernul de la Taipei pentru a recunoaște guvernul de la Beijing ca singurul reprezentant al Chinei. China, care consideră Taiwanul o provincie rebelă, a criticat deschis inițiativa americană.

Când au recunoscut China comunistă în defavoarea Taiwanului, Statele Unite s-au angajat în fața Beijingului să respecte un anumit număr de precauții protocolare – reprezentanța Statelor Unite la Taipei este un “institut american” și nu o ambasadă. Dar administrația Trump, care își înmulțește atacurile împotriva Chinei, își întărește sprijinul pentru Taiwan. Înaintea vizitei, guvernul chinez a declarat că venirea dlui Azar reprezintă o amenințare pentru “pace și stabilitate”. Dacă apropierea de Statele Unite contribuie la îmbunătățirea statutului Taiwanului pe plan internațional, ea întărește totodată și riscul ca insula să fie folosită ca un pion în conflictul chino-american.

 

“Un mesaj de puternic sprijin și de prietenie”

 

“Este o adevărată onoare să fiu aici pentru a transmite Taiwanului un mesaj de puternic sprijin și de prietenie din partea preşedintelui Trump”, i-a spus Alex Azer președintei taiwaneze, Tsai Ing-wen. Și a adăugat un compliment care sintetizează tonul vizitei: “Răspunsul Taiwanului la Covid-19 a fost unul din cele mai eficiente din lume și este un omagiu naturii deschise, transparente și democratice a societății și culturii taiwaneze”, i-a spus dl Azar dnei Tsai. O critică abia voalată a opacității sistemului comunist chinez, acuzat că a ascuns lumii amploarea reală a crizei.

Președinta taiwaneza, Tsai Ing-wen, a mulțumit Statelor Unite pentru sprijinul acordat cererii de admitere a Taiwanului ca observator la Organizația Mondială a Sănătății, o problemă amânată la sesiunea anuală a OMS de la Geneva, din luna mai din cauza puternicei opoziții a Chinei. “Nu ar trebui să prevaleze niciodată considerații politice asupra dreptului la sănătate”, a declarat luni dna Tsai, apreciind drept “foarte regretabil” refuzul Beijingului de a lăsa ca Taiwanul să fie admis în OMS.

Oficial, vizita dlui Azar are scopul de a întări cooperarea economică și sanitară dintre Statele Unite și Taiwan. Datorită unei reacții rapide, a controlului asupra intrărilor pe teritoriul său și urmăririi contactelor strânse, Taiwanul a reușit, într-adevăr, să limiteze numărul de contaminări la 480 și 7 decese, la o populație de 23,8 milioane de locuitori. La polul opus, Statele Unite numără peste 5 milioane de contaminări și 160.000 de decese, scrie Le Monde.