Evenimentul Zilei > Actualitate > REZULTATE FINALE. Alegeri NEAMŢ: PDL câştigă în faţa USL 56% la 44%. MARAMUREŞ: USL câştigă la limită cu 42,67%. Crin Antonescu: USL şi-a dovedit rostul
REZULTATE FINALE. Alegeri NEAMŢ: PDL câştigă în faţa USL 56% la 44%. MARAMUREŞ: USL câştigă la limită cu 42,67%. Crin Antonescu: USL şi-a dovedit rostul

REZULTATE FINALE. Alegeri NEAMŢ: PDL câştigă în faţa USL 56% la 44%. MARAMUREŞ: USL câştigă la limită cu 42,67%. Crin Antonescu: USL şi-a dovedit rostul

Numărătoarea voturilor arată că Adrian Rădulescu, candidatul PDL a câştigat alegerile din Neamţ pentru postul de deputat, învingându-l pe candidatul USL. Candidatul PDL a obţinut 54,95% din voturi. La Maramureş câştigător a fost USL. Candidatul USL Florin Tătaru a obţinut aproximativ 1600 de voturi în faţa celui al PDL.

UPDATE12.15. Crin Antonescu: USL şi-a dovedit rostul. PSD, PNL şi PC au acţionat conjugat în această campanie.
Victor Ponta: USL merge mai departe. Românii pot să aleagă între Pinalti, Boc, Udrea sau USL. Lucruile sunt foarte simple. Vreau să-l felicit pe Florin Tătaru, noul deputat de Maramureş.
UPDATE 8.41. Rezultate finale NEAMŢ: PDL 17.186 de voturi (54,9%), USL 14.089 voturi (44,05%). Total voturi valabil exprimate: 31.949 . Prezenţă: 55.7%
Noul deputat de Neamţ este Adrian Rădulescu de la PDL.
Rezultate finale MARAMUREŞ: USL 9.433 voturi (42,67%), PDL 7.845 (35,48%), PER – 4.338 (19,62%), PRM 493. Total voturi valabil exprimate: 22.109. Prezenţa la vot a fost de 28,46%
Noul deputat de Maramureş este Florin Tătaru de la PSD.
DUMINICĂ:
UPDATE 23.20.
Numărătoarea paralelă la de Maramureş arăta următoarele scoruri: USL 8.488 voturi, PDL 6.529, Partidul Ecologist,  3739 şi PRM 450.
Numărătoarea finală de la Neamţ confirmă victoria candidatului PDL cu 60% din voturi, Adrian Rădulescu având peste 3.000 de voturi în faţa celui de la USL.
 UPDATE 23.00. Deşi la numărătoarea parţială candidatul PDL  Mariana Pop avut un plus de 200 de voturi, candidatul USL a recuperat. După numărătoarea a 90% din voturi, candidatul USL avea 1000 de voturi în faţă, iar cel al PDL nu mai avea cum să recupereze, susţin chiar surse democrat-liberale.
UPDATE 22.32. Candidatul PDL Adrian Rădulescu a câştigat fotoliul de deputat de Neamţ în faţa reprezentantului USL, Liviu Harbuz.
Numărătoarea paralelă efectuată de partide arată că PDL a învins USL în alegerile parţiale parlamentare de la Neamţ. În trei din comunele cu primari PSD sau PNL, candidatul PDL a câştigat 60% din voturi.
Candidatul USL Neamţ Liviu Harbuz îşi recunoaşte indirect înfrângerea: am candidat împotriva unui sistem, toate instituţiile statului au fost implicate în campanie. Contracandidatul a fost însoţit de prefect, de preşedintele CJ şi de directorii de instituţii deconcentrate.
Victor PONTA, preşedinte PSD. Victor Ponta a declarat în această seară că alegerile parţiale din Maramureş şi Neamţ au reprezentat un test pentru USL, dar şi pentru actuala putere care a putut prezenta modul în care va încerca fraudarea următoarelor alegeri.
"Ziua de astăzi a fost un test mai mult decât important să prezentăm opiniei publice din întreaga ţară cu ce ne confruntăm. Cu această ocazie întrega ţară poate să vadă cum tratează cei de la putere nişte alegeri care ar trebui să fie democratice. Faptul că cei de la putere au condus această campanie şi în ziua de astăzi prin mită electorală, prin şantaj, prin fapte ilegale, astfel de campanie electorală cel puţin la Neamţ a continuat şi ieri şi astăzi în timpul votării. Poate că mai mult decât orice, pentru a se întipări în mintea oamenilor, chipul odios al lui Gheorghe Ştefan, un personaj sinistru, un personaj care reflectă tot ceea ce înseamnă în acest moment puterea actuală şi anume aroganţă, dispreţ faţă de lege, tupeu şi impresia că orice poate să comită că nu i se va întâmpla absolut nimic ne va fi extrem de util pentru următoarele bătălii electorale", a declarat Victor Ponta.
Potrivit unor surse din PDL, la Neamţ democrat-liberalii au un avantaj de câteva procente faţă de USL. Sondajul făcut la ieşirea de la urne în colegiul din Maramureş indica o diferenţă mică de 3% între candidatul USL şi cel al PDL, în favoarea candidatului democrat-liberal.
Rămâi pe evz.ro pentru a afla rezultatele alegerilor parţiale parlamentare.

Alianţa dintre PSD şi PNL dă azi primul test electoral parlamentar. USL îşi dispută cu PDL două locuri de deputat: în Neamţ şi Maramureş. Este prima confruntare în care alianţa opoziţiei va încearca să-şi dovedească forţa în faţa partidului de guvernământ, PDL. După cum se prevede, alegerile sunt pe muchie de cuţit, USL riscând să le piardă.
În Maramureş este în joc postul de deputat devenit vacant după demisia lui Cătălin Chercheş, devenit recent în urma alegerilor Baia Mare primar al municipiului. Din partea PDL candidează Mariana Pop. USL îl suţine pe Florin Tătaru (PSD), un personaj controversat, acuzat de practici mafiote.
"Evenimentul zilei" a dezvăluit că Tătaru, în 1998, a răpit o persoană pe care a brutalizat-o şi a ameninţat-o cu o puşcă pentru a-i smulge o semnătură pe un contract.
În Neamţ este în joc locul de deputat devenit vacant după decesul lui Victor Surdu (PSD). Din partea PDL candidează secretarul de stat în ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu. De la PSD candidează un fost secretar de stat în ministerul Agriculturii, un personaj care pe ultima sută de metri a intrat în atenţia poliţiei din Neamţ. Harbuz este cercetat într-un dosar penal pentru lovire deoarece ar fi bătut un adversar politic de la PDL.
Atât la Neamţ cât şi la Maramureş, USL, din cauza candidaţilor controversaţi desemnaţi riscă să piardă alegerile.
Baia Mare: A votat deşi nu avea dreptul
Locţiitorul preşedintelui unei secţii de vot din municipiul Baia Mare a votat duminică, fără a avea domiciliul în circumscripţia electorală în care au loc alegeri parţiale pentru un loc de deputat, potrivit Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Maramureş, Dan Bucă a declarat, duminică, pentru AGERPRES, că Inspectoratul de Poliţie Judeţean Maramureş a primit o sesizare de la Biroul de Circumscripţie Electorală nr. 26 Maramureş prin care a fost semnalat faptul ca D.S.E. şi-a exercitat dreptul la vot, fără a avea domiciliul în Colegiul Uninominal nr.2.

Persoana respectivă este locţiitorul preşedintelui secţiei de votare nr. 31 din Baia Mare (Şcoala ‘Lucian Blaga’ – n.r.) şi a votat, în această dimineaţă la ora 7,20, fără a avea acest drept.
NEAMŢ : Un bărbat este cercetat penal
Un bărbat din comuna Războieni este cercetat penal de poliţişti pentru că ar fi încercat să influenţeze procesul electoral.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei «Pro Democraţia» Neamţ, Cristian Savin, bărbatul se afla în faţa secţiei de votare nr.135 din satul Valea Albă, comuna Războieni, şi încerca să determine alegătorii să voteze cu un anumit candidat, promiţându-le în schimb foloase materiale.

Poliţiştii au fost sesizaţi şi s-au deplasat la faţa locului unde au constatat că persoana în cauză avea un specimen de buletin de vot pe care îl prezenta, în faţa secţiei de votare, unei persoane în vârstă pentru a-i explica cum să voteze. Bărbatul s-a ales cu dosar penal.
USL acuză fraude la vot
PSD a acuzat că prezenţa la vot în  Neamţ este crescută prin turism electoral şi a cerut instituţiilor abilitate să acţioneze imediat pentru stoparea fraudării alegerilor. "La ora 10,00, prezenţa la vot în Colegiul nr. 6 din judeţul Neamţ era de 10,87%, în timp ce în Colegiul nr. 2 din judeţul Maramureş, aceasta nu depăşea 3,37%. În mod evident, între cele două colegii există o diferenţă extrem de mare în ceea ce priveşte prezenţa la vot", susţin pesediştii într-un comunicat de presă.

"La această oră, lideri locali ai puterii îşi achită datoriile faţă de Boc şi Băsescu, plătind turismul electoral cu banii obţinuţi din afacerile oneroase cu energie, cum este cazul lui Gheorghe Ştefan, sau din facilitarea afacerilor în domeniul agricol prin participarea la guvernare, cum este cazul deputatului Culiţă Tărâţă",  se mai arată în comunicatul PSD. 
Liberalii au acuzat şi ei acelaşi lucru. Într-un comunicat de presă aceştia au susţinut că opt autocare au asigurat turism gratuit votanţilor din colegiul 6 din Neamţ.
"Înainte de a fi duşi la secţiile de votare, nemţenii sunt conduşi să viziteze municipiul Piatra Neamţ, sunt plimbaţi cu celebra telegondolă pedelistă, şi, la întoarcere, pe drumul spre cele 82 de secţii de votare, nemţenii sunt instruiţi, probabil, ce candidat trebuie să voteze", se arată în comunicatul PNL. 
Sesizări la BEJ
Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Neamţ a primit două sesizări prin care se reclamă încălcarea legii electorale. Una dintre ele a fost făcută de PDL Neamţ care îl acuză pe candidatul USL că împarte pepeni pentru a fi votat.
Şi USL a depus o sesizare la BEJ împotriva soţiei primarului comunei Dragomireşti, pe care o acuză că transportă alegători la secţiile de votare şi îi îndeamnă să voteze un anumit candidat.
Prezenţa la urne
La ora 18,00, prezenţa la vot în judeţul Neamţ era de 48,91 la sută, iar în Maramureş 21,09 %. 

La ora 14.00, în colegiul uninominal 6 Neamţ, prezenţa la vot a fost de 32,11%, iar în colegiul uninominal 2 Maramureş de 12,17%.
Peste 135.000 de cetăţeni cu drept de vot din judeţele Neamţ şi Maramureş au fost  aşteptaţi la urne astăzi, la alegeri parţiale în urma cărora vor fi atribuie două mandate de deputat. 

   
CITIŢI ŞI:

  • Liviu Harbuz, candidatul bătăuş al USL
  • Prima încleştare pre-electorală PDL-USL, pe muchie de cuţit
  • Candidatul USL din Maramureş s-a ascuns în gaură de şarpe