PD-L, protectorul "Rosca Parc"

Intr-o sedinta a Consiliului Snagov, s-a votat masiv pentru directorul "Ziua".

Evenimentul zilei” continua seria dezvaluirilor referitoare la terenul din „Parcul Snagov”, vandut de Primaria Snagov unei firme detinuta de jurnalistul Sorin Rosca Stanescu. Terenul, de sase hectare - amplasat in cea mai ravnita zona din comuna -, a fost cumparat la un pret mult subevaluat. 

Aceasta tranzactie a fost posibila datorita unei hotarari a Consiliului Local Snagov, votata de 13 din cei 15 consilieri, prin care aproape jumatate din Parcul Snagov a fost scos la vanzare, dupa ce a fost transferat din domeniul public in cel privat. Primarul din Snagov, Apostol Musat (PD-L), a sustinut ca aceasta tranzactie a fost verificata de diverse institutii de control.

Justificarile consilierilor

Reprezentantii Consiliului au explicat pentru EVZ ce i-a determinat sa instraineze cele sase hectare de teren.

„Dupa aceasta vanzare, primaria a castigat o suma foarte importanta de bani, care ne-a permis sa facem niste investitii benefice pentru comunitate. Daca nu am fi vandut terenul, ar fi trebuit sa cheltuim foarte multi bani cu intretinerea lui”, a declarat Niculae Maican (fost PNL, actual PD-L), consilier local care a fost de acord cu aceasta tranzactie si care a prezidat sedinta in care a fost aprobata hotararea de vanzare. Maican a precizat ca primaria a obtinut un pret foarte bun in urma afacerii pe care a facut-o cu firma controlata de Sorin Rosca Stanescu.

Motive similare a invocat si consilierul local Nicolae Stan (PD). „Am obtinut o suma importanta, care ne-a ajutat sa facem investitii majore in infrastructura” a declarat acesta. Stan a adaugat ca pretul cerut pentru un metru patrat de teren - de 120 de euro - a fost stabilit de o firma autorizata, iar cele sapte milioane de euro obtinute de la firma lui Rosca Stanescu reprezinta o suma justa.

Contra curentului

De partea cealalta a baricadei, doar doi consilieri locali si-au manifestat dezacordul privind vanzarea terenului.

„Eu am castigat acest teren prin hotarare judecatoreasca, in timpul mandatului meu, dupa ce am avut mai multe procese. Scopul clar era ca acolo sa fie un parc, avand statut de domeniu public”, a declarat Teodor Biris (independent), fost primar al comunei Snagov, care a votat impotriva instrainarii terenului.

In „tabara” fostului edil s-a mai aflat doar Mihai Anghel (PNL). „Eu nu am votat pentru  vanzare, pentru ca nu am fost de acord cu modul in care s-a luat aceasta hotarare. Fiind vorba despre o bucata din Parcul Snagov, am considerat ca ar fi trebuit intrebati si oamenii din comuna daca sunt de acord sa o vindem sau nu”, sustine Anghel.

DEDESUBTURI

Povestea unei afaceri imobiliaro-financiare

Sorin Rosca Stanescu (SRS), directorul ziarului „Ziua”, a cumparat de la Primaria Snagov, cu largul concurs al primarului si al consilierilor locali, unul dintre cele mai ravnite terenuri din comuna de lux din apropierea Capitalei. Tranzactia a fost facuta pentru 7 milioane de euro, desi valoarea reala era cel putin dubla.

Afacerea s-a derulat prin intermediul unei firme, Captain Port Service Product SRL, in care Rosca Stanescu este asociat cu doi politicieni: fostul deputat PSD Viorel Gheorghiu (ginerele fostului presedinte PSD al Consiliului Judetean Ilfov, Bebe Ivanovici) si vicepresedintele filialei Sector 3 a PD-L, Mircea Andrei (fost la PNL si apoi la PLD).

Cele sase hectare de pamant, situate in Parcul Snagov, au fost vandute celor trei de Apostol Musat, primarul PD din Snagov (si el, mai nou, membru PD-L). Propunerea de vanzare a acestuia a fost votata de Consiliul Local, care, dupa un val de migratii postelectorale, avea o componenta suta la suta Alianta D.A.: 12 consilieri de la PD si 3 de la PNL. Distributia voturilor a fost net in favoarea vanzarii catre Rosca Stanescu: 13 „pentru”, unul „impotriva” si o abtinere.

Legatura primarului Musat cu Rosca Stanescu, Gheorghiu si Andrei este mai veche. Inainte de aceasta tranzactie, edilul le-a vandut celor trei o companie, Bo-Na Co ‘95 SRL, in care au devenit asociati cu fiul sau, Bogdan Musat.

Afacerea „Parcul Snagov” arata caracterul transpartinic al combinatiilor in care este implicat directorul ziarului „Ziua”. Acest calapod a functionat si in propulsarea fiului sau, Mircea Cuzino Stanescu, pe scena politica: ales pe lista Aliantei D.A. ca membru PD (sub ochiul „vigilent” al lui Traian Basescu!), dezertat ulterior la PSD, care face casa buna in parlament cu PNL.

EXPUNERE DE MOTIVE

Vanzarea care rezolva toate problemele 

Apostol Musat a prezentat in 2006 in fata Consiliului Local o expunere de motive in momentul in care a propus vanzarea unei parti din Parcul Snagov.

„Avand in vedere sumele considerabile necesare pentru amenajarea si intretinerea la standardele actuale, precum si pozitionarea la o distanta mare de centrul administrativ al comunei, in Consiliul Local s-a ajuns la concluzia ca ar fi oportun sa se vanda o parte din teren, respectiv suprafata de 58.600 metri patrati din suprafata totala de 129.000 de metri patrati”, sustinea primarul.

Justificarea sustinuta de primarul Musat prin faptul ca sunt necesare „sume considerabile” pentru intretinerea Parcului nu sta in picioare, in conditiile in care terenul era dat in administrarea firmei Captain Port Service Product SRL inca din 2004.

Un teren pentru bunastarea comunei

Asocierea in participatiune avea drept scop exploatarea Parcului Snagov in scop turistic si de agrement. Firma lui Rosca Stanescu, Gheorghiu si Andrei era obligata sa plateasca o redeventa anuala de doar 8.000 de euro pentru folosirea suprafetei de aproape sase hectare.

Conform contractului, primaria urma sa primeasca 10a din profit, iar Captain Port Service Product SRL - 90%.

Apostol Musat a motivat ca banii obtinuti din vanzarea terenului vor fi folositi pentru rezolvarea unor necesitati ale comunei.

Lista cu problemele nerezolvate din Snagov este lunga: „Executarea retelei de canalizare, reabilitarea gradinitelor, modernizarea si asfaltarea strazilor, reabilitarea si extinderea retelei de apa, reabilitarea iluminatului public, imbunatatirea activitatii de colectare a gunoaielor sau realizarea unui complex de sanatate si agrement in satul Ghermanesti”.

Cu alte cuvinte, primarul a explicat in fata Consiliului Local ca aproape toate problemele comunei s-ar putea rezolva cu banii incasati pe teren.

Istoria pamantului Parcul Snagov a fost donat comunei Snagov in anii ‘30 de catre Regele Mihai. Terenul a fost amenajat in anii 1937-1938 pentru agrement si a functionat ca atare pana in anii ‘80, cand la ordinul PCR pamantul a fost trecut in patrimoniul Gospodariei de Partid. Dintr-o zona deschisa publicului larg, Parcul s-a transformat intr-o zona rezervata nomenclaturii.

Comuna Snagov a reintrat in posesia terenului abia in 1998, atunci cand l-a inscris in Cartea Funciara a comunei.

REACTII

Emil Boc, presedintele PD-L: „Daca primarul comunei Snagov, Apostol Musat, a incalcat legea in momentul in care i-a vandut lui Sorin Rosca Stanescu terenul de sase hectare, acesta va suporta consecinte politice. In masura in care vor rezulta ilegalitati, putem discuta si de eventuale consecinte juridice. Nu am niciun fel de implicatie, pentru ca imi este practic imposibil sa stiu ce fac toti primarii nostri”.

Mircea Geoana, presedintele PSD: „Nu stiu cine este acest Viorel Gheorghiu. Eu nu l-am vazut pe la Ilfov. Mai este membru activ la PSD? Daca e ceva nelegal in aceasta afacere, sa se uite justitia la el. Daca nu, inseamna ca a fost un business corect”.

Theodor Stolojan, prim-vicepresedinte PD-L: „Nu cunosc nimic despre acest caz, sunt la Strasbourg. Nu stiu nimic despre caz, nu am de unde sa stiu daca au incalcat legea”.

PRECIZARE In explicatia unei fotografii a fostului deputat PSD Viorel Gheorghiu, publicata ieri, se scria ca acesta a fost condamnat la trei ani si jumatate inchisoare cu suspendare dupa ce si-a inscenat furtul propriei masini.

Viorel Gheorghiu a precizat pentru EVZ ca instanta de fond a respins acuzatiile, dispunand achitarea, iar procesul e in curs la instantele superioare.