Editura Evenimentul si Capital

Turnătorii din arhiva CC al PCR. Zaharia Stancu, agent al poliţiei antonesciene, Gala Galaction, antisovietic şi sionist, Sadoveanu, o canalie talentată

Autor: | | 2 Comentarii | 6545 Vizualizari

Ţărănistul Anton Alexandrescu a fost internat în lagărul de la Târgu Jiu în 1942 pentru atitudinea sa antigermană. În 1945 a scindat PNŢ şi s-a dat cu comuniştii, care l-au făcut ministru al Cooperaţiei în guvernul Petru Groza. El era în relaţii apropiate cu patriarhul Justinian Marina şi obişnuia să facă turnătorii către conducătorii comunişti, sub forma unor rapoarte, analize sau amintiri.

Iată ce scria Anton Alexandrescu celor din Comitetul Central al Partidului Muncitoresc Român despre Zaharia Stancu, Gala Galaction sau Mihail Sadoveanu: În decembrie 1942 eram în lagărul de la Târgu Jiu. A fost adus acolo şi Zaharia Stancu.

Imediat ce a sosit am fost prevenit de un tovarăş (de la gr.VII) să mă feresc de el, fiindcă este suspect. Într-adevăr, purtarea şi legăturile lui cu alţi „suspecţi” au adeverit bănuiala, iar modul eliberării a confirmato. După 23 august, am auzit că se înscrisese la Titel Petrescu. Deodată a apărut comunist, a primit diferite sarcini destul de importante, iar mai târziu a scris romanul „Desculţ”, atât de popularizat, care, pe lângă un naturalism care nu are nimic comun cu realismul socialist, constituie o jignire aduse cuviinţei poporului nostru ţărănesc. Mi-am pus întrebarea: ce elemente au determinat încadrarea în partid şi folosirea pompoasă a acestui vechi şi cunoscut agent de poliţie?

2. Preotul Gala Galaction era bine cunoscut: Trădător în 1918, antisovietic notoriu, apoi, ca profesor la Chişinău, adept al politicii antonesciene şi conferenţiar la cursurile de „îndrumare” a corpului didactic 1943-1944. E drept, se bucura şi de reputaţia unui mare sprijinitor al sionismului. După 23 august, a fost deputat în cele două legislaturi – în prima chiar la Vâlcea – şi academician. N-am să-mi explic cauza acestor onoruri, care nu se pot sprijini cu nimic pe vreun aport moral, politic sau social.

3. A avut după 23 august o activitate politică pe picior mare şi a fost înscris în partid Gr. Geamănu. Pe lângă celălalt trecut, era cunoscut în timpul războiului antonescian, Geamănu a fost consilier juridic la Ministerul de Interne şi a traficat personal eliberarea din lagărul de la Târgu Jiu a evreilor băgaţi acolo nu arareori pentru a fi storşi de bani. Cariera lui am pus-o pe seama slăbiciunilor sentimentale ale lui Teohari Georgescu. Nu mi-am putut justifica însă numirea ca director al prezidului, a fostului său cumnat, Oprişescu (devenit mai apoi cumnat cu Teohari Georgescu) despre care am atras atenţia la timp tov. M. Fl. Ionescu şi menţinerea acestuia în partid până astăvară. Nu era cunoscut ca un cal breaz Oprişescu cu familia şi trecutul lor?

4.Mihail Sadoveanu a fost un scriitor – mai ales descriptiv – de proporţii. Talentul lui, mare, l-a vândut tuturor regimurilor. A scris şi despre aleanul poporului şi despre patriotism şi despre gloria burgheziei în faza ei cea mai decăzută. A tămâiat regimul dictatorial la „muncă şi voie bună” şi – după câte mi s-a spus – pe lângă stipendiile cenzurii antonesciene, a scris pagini cutremurătoare preamărintd hitlerismul împotriva Uniunii Sovietice. Vechi francmason, a fost ultimul „mare maestru al lojei masonice din Iaşi”. Ca scriitor talentat putea fi plătit bine pentru noile lui creaţii, ca şi alte canalii talentate; Eusebiu Camilar etc. Dar posturile representative politice eminente nu mi-au putut fi justificate numai prin talentul lui mare.

Mircea Badea, ce REACTIE! Ce a putut sa spuna despre CNA jurnalistul! De NECREZUT

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI