PCR (Pile, Cunoștiințe, Relații) - adevăratul program de guvernare

Dan Andronic, editorialist sursa: Arhiva EVZ

Nimic nu-i nou în politica românească.

PCR pile cunoștiințe relații

"România are nevoie de o schimbare în politică - de fețe noi, de idei noi, de partide noi care să spargă monopolul partidelor vechi", așa susținea liderii USR în campania electorală. Secondați de PNL. Și au umplut structurile guvernamentale de fețe noi. Unele sunt atât de noi încât nici măcar liderii politici nu le (re)cunosc. Ministerul Sănătății a anunțat pe 5 martie rezultatul probei de interviu pentru ocuparea fără concurs, a funcției publice de conducere vacantă de director general gradul II la Direcția generală resurse umane, structuri și politici salariale. Numele este secret, iar zvonurile spun că Vlad Voiculescu a angajat un USR-ist fără diplomă. Un simplu exemplu dintr-o mare de angajări fără concurs a pilelor, cunoștiințelor și relațiilor din partid.

Înaltele idealuri care animă guvernul Cîțu s-au blocat deocamdată în împărțirea funcțiilor de la TVR, Radio, Avocatul Poporului, Agerpres. Toate lumea relatează cu detașare despre aceste negocieri, ca și când ar fi normal. Numai că nu este deloc normal. Două din trei sunt instituții de mass-media care ar trebui conduse de profesioniști, nu de politruci. Iar Avocatul Poporului, prin strădania Renatei Weber, este o instituție menită să apere interesul omaneilor în fața Guvernului. Actuala Coaliție își dorește exact invers. Mass-media să facă politică guvernamentală, iar Avocatul Poporului să rămână doar un avocat. Un avocat din oficiu al Guvernului. Dacă se poate cu cât mai puțină activitate.

Ar trebui să ne mire o astfel de abordare? Generația mea, a acelor născuți în ultimii ani ai comunismului, este sătulă de asemenea exemple. Generația #Rezist are ocazia să vadă pe pielea ei cum principiul competenței este valid daora dacă este însoțit de o adeziune la partidul care trebuie. Iar gestiunea carierei în administrația publică și locală este bazată pe sistemul angajările peste noapte în posturi de conducere.

De pe vremea comunismului știam că nu poți obține un ciolan decât dacă era parte a  sistemului PCR (Pile, Cunoștiințe, Relații). Numai că în anii ’80 era vorba despre supraviețuire fizică, nu de spre sinecurile post-revoluționare. Ulterior, fiecare schimbare a regimului politic s-a făcut sub sloganul înlocuirii metehnelor vechi, numai că după înlocuire apucăturile au supraviețuit. În unele cazuri au devenit mult mai rele decât precedentele.

Răsturnarea lui Ion Iliescu în 1996 a adus la putere nu numai PNȚCD, ci și Clanul Nepoților lui Diaconescu, fostul președinte al țărăniștilor. Așa cum fiecare înlăturare a PSD-ului, condus fie de Adrian Năstase, Mircea Geoană, Victor Ponta sau Liviu Dragnea a însemnat legitimarea unor abuzuri instituționale fără precedent. Acum, o adunătură de partide care au pierdut alegerile își împart puterea. Fiind mulți, scandalu-i mare. În cele trei luni care au trecut de la preluarea puterii nu am auzit decât despre cum își împart funcțiile, despre angajări fără concurs, dar și despre vaccinări peste rând.

În privința vaccinărilor, nu voi face decât să reiau ceea ce am scris în urmă cu câteva zile: "În București din 48 de centre de vaccinare doar 11 erau pentru populație. Nu trebuie să fiți indignați când citiți această știre. De ce? Pentru că asta arată, din punct de vedere sociologic, percepția autorităților asupra Bucureștiului. Cu alte cuvinte, doar 25 la sută din cei 3 milioane de locuitori ai Capitalei reprezintă oameni obișnuiți. Asta ca să înțelegeți pe deplin întrebarea sub-conștientă a lui Mircea Geoană: Nici noi nu mai știm câți suntem..."

Țineți minte trei cuvinte: PCR pile cunoștiințe relații