Paza din şcoli este o adevărată partidă de tenis între asociaţiile de elevi și părinți pe de o parte şi administraţiile locale, pe de altă parte. În acest timp, există școli în care părinţii scot bani din buzunar pentru a-şi şti copiii în siguranţă, dar există și școli care se roagă să nu se întâmple vreun incident.
De curând, la școala din satul Vințești, comuna Oltenești din județul Vaslui, o elevă de 14 ani a trecut prin momente de groază, chiar în sala de clasă. În timp ce se afla la ora de Biologie, tatăl unei colege a dat buzna în clasă, și, sub privirile înmărmurite ale colegilor, a amenințat-o că o calcă cu mașina și a tras-o de păr. Părintele agresiv a fost oprit de către cadrul didactic care se afla la oră, înainte ca lucrurile să degenereze. Deși această scenă înforătoare s-a produs la sfârșitul săptămânii trecute, se pare că Ana Cristiana Botan, inspectorul școlar general adjunct, nu știa de acest caz. Contactată de jurnaliștii EVZ, inspectorul a spus că nu dorește să comenteze pentru că nu are informații mai multe. Întrebată dacă știa de caz, aceasta a spus că „trebuie să mă interesez la colegii mei din sector să văd exact ce s-a întâmplat și sun directorul școlii”.
Peste 6.000 de școli fără pază
Potrivit unui raport al Ministerului Afacerilor Interne, în 6.365 de școli din țară, adică aproximativ 34 % dintre unitățile de învățământ, siguranţa elevilor nu este asigurată nici de paznici şi nici prin sisteme video. De cealaltă parte, doar 18% dintre şcoli sunt supravegheate atât cu pază umană cât şi cu sisteme de monitorizare video. „Teoretic, orice școală ar trebui să aibă închise ușile, atât cele de intrare, cât și cele de ieșire, mai ales la ciclul primar și gimnazial. Copiii au voie să părăsească perimetrul școlii după finalul orelor de curs. Iar copiii de la clasele pregătitoare trebuie aduși și luați de la școală de către părinți. Toată lumea speră ca noul ministru cu o baghetă magică să facă să dispară toate problemele din sistem. Într-o unitate de învățământ nu se repectă legislația. Directorii sunt plătiți degeaba și nu vor să se opună unor probleme care sunt în sistem. Fiecare face ce vrea într-o unitate de învățământ, plecând de la profesori, elevi și până la acești părinți care se cred zei. Nici nu știu cum să-l numesc pe acest părinte care își face singur dreptate. Un părinte care intră într-o unitate de învățământ și își face de cap împotriva unui copil, fie el și vinovat, are un gest total deplasat. Iar directorul se face responsabil de acest incident”, a declarat pentru EVZ, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.