Paul Celan, în variantă punk

Poetul de origine română este „protagonistul“ unui album de muzică punk-rock lansat în Statele Unite şi, de curând, pe piaţa europeană de trupa americană Barbez.

Marele poet de origine română Paul Celan este „protagonistul“ unui album de muzică punk-rock apărut în Statele Unite şi, de curând, şi pe piaţa europeană. Formaţia care s-a inspirat din viaţa şi, mai ales, din versurile lui Celan se numeşte Barbez şi este din New York.   Trupa, până acum necunoscută, reuşeşte cu acest album, al treilea din carieră, să atragă atenţia presei internaţionale.

  • Barbez este apreciată de „Washington Post“ drept „cea mai mare aventură muzicală a genului etno-punk-cabaret, reprezentată până acum de trupe precum Dresden Dolls sau Gogol Bordello“.

„Nemţii cred că Celan e al lor“ Albumul „Force of Light“, inspirat de poeziile lui Celan, unul dintre cei mai importanţi poeţi ai secolului trecut, se bucură de recenzii excelente în presa mondială.

  • „New York Magazine“ consideră că albumul, apărut la casa de discuri Tzadik, este „unul liniştit, dar cuceritor“ şi remarcă ideea de a folosi „versurile poetului Paul Celan, născut în România în 1920“.

 

  • Revista „All About Jazz“ scrie că „albumul acesta este probabil cea mai fascinantă şi una dintre cele mai rentabile realizări ale casei de discuri Tzadik“.

Barbez începe pe 20 ianuarie un turneu european, care o va aduce din Franţa, Belgia, Germania, Elveţia şi Slovenia până în Ungaria, dar nu şi în România. Deocamdată, trupa nu are un contract în ţara de origine a poetului care a inspirat-o, deşi Dan Kaufman, întemeietorul formaţiei, subliniază în mai multe interviuri că limba lui Celan, care a creat în germană, nu este şi limbajul poeticii sale. În opinia lui, limbajul poeticii lui Celan trebuie căutat, de fapt, în originile sale româneşti. „Nemţii cred că Celan este al lor, ca poet de limbă germană, dar el (Celan) a avut o relaţie extrem de chinuită cu cultura germană. Ca tânăr a idolatrizat-o, iar mai târziu a găsit-o respingătoare“, spune Kaufman, care prin acest proiect intenţionează să-i familiarizeze şi pe neiniţiaţi cu marea creaţie a poetului.

Chitaristul şi vocalul formaţiei povesteşte deseori în concert, înainte de interpretarea piesei „The Black Forest“, despre o întâlnire din anii ’60 dintre Celan şi filosoful Martin Heidegger, pe care Celan îl aprecia foarte mult, dar pe care îl judeca totodată pentru tendinţele sale pronaziste din anii ’30: „Heidegger l-a invitat pe Celan la el acasă, în Pădurea Neagră, iar Celan i-a scris în cartea de oaspeţi: «Aştept un cuvânt venit din inimă, sper la un cuvânt de regret din partea lui Heidegger, un cuvânt care nu a fost rostit niciodat㻓.   SHOW MULTIMEDIA

Spectacol inspirat din viaţa lui Celan

Combinaţia dintre poezia lui Celan şi muzica post-rock le reuşeşte celor de la Barbez, care armonizează instrumente caracteristice rockului, precum chitarele electrice, cu cele ale muzicii africane, precum marimba, instrumente ale muzicii clasice, precum violina, sau ale genului klezmer, precum clarinetul. Formaţia este susţinută pe albumul „Force of Light“ de poeta, regizoarea şi actriţa scoţiană Fiona Templeton, care recită Celan în câteva dintre cele opt piese de pe album. Spectacolul pe care Barbez îl oferă pe scenă este un eveniment multimedia, piesele şi show-ul lor ilustrează atât muzical, cât şi vizual, ori unul dintre textele lui Celan, ori câte o secvenţă biografică din viaţa poetului care a supravieţuit holocaustului. A scris în „limba duşmanilor săi“

  • Paul Celan, pe numele său adevărat Paul Antschel sau Ancel (anagramat: „Celan“), s-a născut pe 23 noiembrie 1920 în Cernăuţi şi este considerat unul dintre cei mai mari poeţi moderni.
  • Provenit dintr-o familie de evrei germanofoni din Bucovina, Celan a creat în limba germană, iar cândva a declarat că „scrie în limba duşmanilor săi pentru a se răzbuna“.
  • A trăit în România, Austria, Germania şi la sfârşit în Franţa, unde s-a sinucis în 1970. Poetul, labil psihic, s-a aruncat în Sena pe 20 aprilie, ziua de naştere a lui Hitler.
  • Părinţii săi au fost deportaţi într-un lagăr din Transnistria, unde tatăl a murit de tifos, iar mama sa a fost împuşcată în cap. Paul Celan a scăpat de deportare, fiind „doar“ nevoit să trăiască în ghetoul din Cernăuţi.
  • Opera lui Celan cuprinde poezie, proză şi nenumărate traduceri. El a tradus în germană literatura română (Tudor Arghezi sau Gellu Naum), dar şi pe Franz Kafka şi a colaborat la revista „Secolul 20“.

Barbez, americanii care au atras atenţia lumii cântând etno-punk-cabaret pe versurile lui Paul Celan