Patrulă Stradală, în Sectorul 4. La revedere mașini parcate pe trotuar! Ce riscă șoferii care încalcă legea!

Trotuar ocupat aproape în întregime de mașini parcate după ureche, pietoni care s-au săturat să dribleze printre autovehicule lăsate de izbeliște, pe spatial public, nu în ultimul rând autoturisme care blochează accesul în spitale sau instituții importante, și care stânjenesc traficul rutier! Sunt aspecte pe care le întâlnim la tot pasul pe întreg cuprinsul Capitalei. Începând de azi, ele vor devein istorie pentru locuitorii Sectorului 4, grație unei Hotărâri a Consiliului Local, prin care se activează Patrula Stradală.

Primăria Sectorului 4 a inaugurat o structură nou-nouță în cadrul Direcției Generale de Poliție Locală. Una care ar putea să însemne sfârșitul calvarului pe care îl trăiesc zi de zi locuitorii, nu doar ai acestui Sector, ci și ai întregii Capitale. Și anume, Acela al ambuteiajului creat de mașinile – nu puține la număr care sunt parcate alandala, pe trotuar sau chiar la intrarea principalelor, zonă în care traficul este unul sufocant. Patrula Stradală este noua unitate care dispune de 10 autovehicule de patrulare - fiecare având un echipaj format din doi agenți – dar și de o autospecială pentru ridicat mașini. Cei vizați sunt șoferii care parchează, opresc sau staționează neregulamentar pe domeniul public (spații verzi, trotuare) sau care blochează căile de acces ale pietonilor.

Riscurile la care se expun șoferii care parchează după bunul plac, fără a tine cont de litera legii, nu sunt deloc de neglijat. Astfel, ei vor fi sancționați, într-o primă fază, cu avertisment, recidiva aducând cu sine spectrul amenzii între 290 – 450 de lei. De asemenea, vehiculele staționate neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice/căi de acces sunt supuse indisponibilizării, prin blocarea roților până la restabilirea stării de legalitate.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Sector 4, echipajele vor patrula zilnic pe străzile și bulevardele din sector, 24 de ore din 24. Regulamentul prevede că echipajele Patrulei Stradale vor acționa din oficiu sau la sesizare. Imobilizarea vehiculului parcat, oprit sau staționat neregulamentar se face de către echipajul Patrulei Stradale, după 5 minute de la constatarea situației de fapt. Deblocarea roților autovehiculului se face în prezența proprietarului, după achitarea tarifului de blocare care este de 150 de lei. Evenimentul face parte dintr-o amplă campanie demarată pe raza Sectorul 4 al Capitalei, în vederea informării și sancționării șoferilor care parchează, staționează sau opresc neregulamentar pe domeniul public.

Daniel Băluță, edilul Sectorului 4, a declarat că „prin această structură se urmărește normalitatea în traficul rutier". „Această structură are un rol foarte important. Acum două săptămâni am început o campanie de prevenție pentru eliberarea trotuarelor de mașinile parcate ilegal. Au fost date peste 2.000 de avertismente în această perioadă. Vă pot spune că de luni și până azi Poliția Parcărilor a dat 500 de amenzi în valoare totală de 150.000 de lei. Nu sunt hingheri de mașini. Măsurile se aplică gradual: avertisment, amendă minimă, amendă maximă, blocarea roții și apoi ridicarea mașinilor care sunt staționate neregulamentar", a declarat Daniel Băluță.