Evenimentul Zilei > Social > Patru zile de spectacole stradale la Timișoara
Patru zile de spectacole stradale la Timișoara

Patru zile de spectacole stradale la Timișoara

Orașul se transformă, se reconstruiește. La fel ca el, și oamenii, și mentalitățile se schimbă, susțin reprezentanții Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii în parteneriat cu Sezonul România-Franța (partener principal) și Institutul Francez din Timișoara care organizează în perioada 10-14 iulie evenimentul IMPULS: Timișoara în (Re)Construcție, o serie de spectacole de teatru și dans care, timp de patru zile, vor avea loc în principalele trei piețe publice din centrul orașului de pe Bega. Acesta este primul eveniment de amploare organizat, în 2019, de organizație.

Vor fi dansuri și jonglerii surprinzătoare, teatru experimental care vor provoca timișorenii să urmărească spectacole ieșite din comun. Tema aleasă, Timișoara în (Re)Construcție este o temă actuală pentru că orașul este în continuă transformare. Și, alături de el, și noi ne transformăm, mental și spiritual, arată reprezentanții organizatorilor. Astfel, la Timișoara vor evolua trupe artistice din Franța, Polonia și Timișoara, recunoscute în lume pentru repertoriu. „Mă bucur că Timișoara 2021 s-a asociat Sezonului România-Franța prin organizarea acestui frumos festival – Impuls – care face parte dintre evenimentele de închidere a Sezonului la Timișoara. Colaborarea noastră cu Timișoara 2021 continuă la toamnă cu festivalul „Impuls Fabric”, dedicat artelor stradale, dansului și muzicii live, care se va desfășura în Piața Traian, din 1 până în 6 octombrie. Acest lucru corespunde voinței Institutului Francez de a contribui la dezvoltarea proiectului Timișoara – capitală europeană a culturii, conform orientărilor din Bid Book”, a declarat Cyrille Fierobe, directorul Institutului Francez din Timișoara.

Compania franceză G. Bistaki este una dintre cele mai originale companii de teatru outdoor din Europa, iar cei 5 artiști-dansatori vor susține două spectacole în Piața Sfântul Gheorghe în zilele de miercuri, 10 iulie și joi, 11 iulie, de la ora 21.30. Ei vor prezenta spectacolul Baïna(na), un spectacol amuzant și postmodernist în care experimentează cu curaj, folosind obiecte comune, saci, lopeți, pentru a da o valență artistică obiectelor uzuale.

Cie Beau Geste din Franța propune un dans inedit – Transports Exceptionnels, în Piața Victoriei, în zilele de joi 11 iulie 2019 și vineri, 12 iulie 2019 – de la ora 17.00 și de la ora 20.00. Artistul Dominique Bovin combină elemente de mecanică și dans.

Școala de Vară de Dans Contemporan – un proiect al asociațiilor Noi Re-Creăm și Unfold motion – va susține spectacolul Cadre și Forme – duminică, 14 iulie, de la ora 20.00 – în Piața Sf. Gheorghe.

Nu în ultimul rând, teatrul Ósmego Dnia, unul dintre cele mai renumite teatre din Polonia va prezenta spectacolul  Copiii Revoluției, care se va juca în zilele de sâmbătă, 13 iulie 2019 și duminică, 14 iulie 2019, de la ora 22.00, în Piața Libertății.

”Seria de evenimente IMPULS este un program realizat în parteneriat cu Institutul Francez din Timișoara și unul inclus în dosarul de candidatură pentru Timișoara Capitală Culturală Europeană. S-a vorbit deja despre importanța publicului, mai ales a celui timișorean, în contextul capitalei culturale. Voi spune că prin aceste spectacole facem o mișcare cu dublu sens pentru a sublinia acest lucru: aducem publicul la spectacol, dar și spectacolul la public – pentru că artiștii, dansatorii vor da reprezentații, așa cum v-am obișnuit, pe stradă, în aer liber, într-un mod accesibil tuturor”, a menșionat Simona Neumann, directorul executiv al Asociației Timișoara 2021.