Evenimentul Zilei > International > Patru seisme puternice au lovit Italia, în aceleași zone ca anul trecut
Patru seisme puternice au lovit Italia, în aceleași zone ca anul trecut

Patru seisme puternice au lovit Italia, în aceleași zone ca anul trecut

Patru cutremure mari s-au produs, ieri, în centrul Italiei - primul a avut loc la ora locală 10.25 (5,1 grade), al doilea la 11.14 (5,5 grade), urmat la câteva minute de alt seism de 5,4 grade, iar al patrulea a fost înregistrat la ora 14.33 (5,1 grade), conform Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie.

Nu sunt victime

Premierul italian Paolo Gentiloni a declarat că nu au fost înregistrate victime. Aflat la Berlin, el a precizat că a fost în contact permanent cu oficialii italieni, care l-au asigurat că situaţia este sub control.

Zona centrală a Italiei se află sub zăpadă și a mai fost afectată de câteva seisme puternice, în august și octombrie anul trecut.

Din fericire, au fost semnalate doar câteva mici surpări în zonele deja afectate în 2016. Epicentrele au fost localizate între localitățile Montereale, Capitignano, Campostoto, Barete, Pizzoli și Amatrice.

În ultimele 10 zile, în această regiune a nins mult, multe drumuri fiind impracticabile , iar zăpada a făcut să se prăbuşească, marţi, spitalul de campanie format din module gonflabile, la Amatrice. „Nu ştiu cu ce am greşit, mă întreb de ieri – până la 2 metri de zăpadă și, acum, cutremur! Ce să spun? Nu mai am cuvinte”, s-a plâns primarul din Amatrice, Sergio Pirozzi. „Astfel de căderi de zăpadă nu am mai văzut de 50 de ani și sunt cele mai scăzute temperaturi de 25 de ani, toate dintr-o dată”, a adăugat el.

Oameni disperați

„Situaţia este dramatică”, a declarat şi Stefano Petrucci, primarul din Accumoli. „Drumurile municipale sunt impracticabile din cauza zăpezii, vehiculele pe care le avem la dispoziție sunt puține, unele sunt în pană. Nu poţi face război cu arcuri şi săgeţi”, a adăugat el.

Guvernatorul regiunii Marche, Luca Ceriscioli, a descris cutremurele ca pe o „catastrofă” și a cerut ajutor. El a spus că seismele și zăpada au provocat alunecări de teren și mii de gospodării au rămas fără curent electric. Mai multe sate sunt izolate, după ce au căzut copaci care au blocat plugurile de zăpadă.