Patru români, blocați în Noua Caledonie. Revolta a atins cote alarmante în zonă

Patru români, blocați în Noua Caledonie. Revolta a atins cote alarmante în zonă Sursa foto: Platforma X

În ultima săptămână, Noua Caledonie este cuprinsă de proteste violente. Cetățenii s-au revoltat după revizuirea constituțională dorită de guvern. În schimb, măsura a fost contestată de facțiunea pro-independență. În urma violențelor, patru civili și doi jandarmi și-au pierdut viața. Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că patru cetățeni români se află în zonă și au cerut sprijin din partea Consulatului.

Patru români, blocați în Noua Caledonie

Revolta din această regiune a izbucnit și pe fondul unei crize economice, precum și din cauza inegalităților dintre kanaci și restul populației.

Datele INSEE, 20% dintre locuitorii din Noua Caledonie trăiesc la limita subzistenței. Conform anunțului făcut de Ministerul de Externe, patru cetățeni români și-au semnalat prezența în această regiune.

Cetățenii români se află în atenția autorităților

Consulatul General al României la Paris a semnalat prezența ceor patru cetățeni români și Înaltului Comisariat al Republicii din Noua Caledonie.

Ne puteți urmări și pe Google News
Noua Caledonie

Sursa foto: Platforma X

„În continuarea informațiilor transmise în contextul protestelor ample din Noua Caledonie, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că, la acest moment, are în atenție situaţia unui număr total de patru cetățeni români, care s-au adresat Ambasadei României la Canberra și Consulatului General al României la Paris pentru a-și semnala prezența în teritoriul francez de peste mări”, a transmis MAE.

Tensiuni în Noua Caledonie

Ministerul a anunțat că reprezentanții Consulatului General al României la Paris menţin în permanenţă legătura cu cei patru români. Totodată, autoritățile „întreprind în continuare demersurile necesare în vederea acordării de asistență și protecție consulară”.

Noua Caledonie

Sursa foto: Platforma X

Potrivit MAE, cei patru cetățeni au o stare bună de sănătate și se află în continuare în locațiile comunicate Consulatului.

MAE menționează că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Paris: +33147052966 și +33147052755, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefonul de urgență al consulatului: +33680713729.