Evenimentul Zilei > Actualitate > Patru Orchestre de prestigiu în Festival
Patru Orchestre de prestigiu în Festival

Patru Orchestre de prestigiu în Festival

Între 23 şi 29 septembrie suntem invitaţi la Festivalul Orchestrelor Radio, prima ediţie, pentru a nu rata concertele pe care le vor susţine Orchestre Philharmonique de Radio France, Orchestra Sinfonica Nazionale della Rai (OSN Rai), BBC Symphony Orchestra, respectiv Orchestra Naţională Radio-de altfel cea mai veche dintre cele patru (orchestra a luat naştere în 1929).

Prima ediţie a festivalului "RadiRo", al cărui partener principal este Enel România, va fi deschisă de concertul Orchestrei Naţionale Radio, însoţită de Corul Academic Radio, duminică, 23 septembrie, începând cu ora 19:30, la Sala Mare a Palatului. Dirijorul acestei prime seri va fi Christian Zacharias, director artistic al festivalului. Aceeaşi orchestră va mai urca o dată pe scenă, de data aceasta alături de dirijorul Horia Andreescu şi solistul Maxim Vengerov, joi, 27 septembrie, de la ora 17:00, la Sala Mare a Palatului.
Festin simfonic
Mai tânăra orchestră italiană, Orchestra Sinfonica Nazionale della Rai (OSN Rai) a fost înfiinţată în anul 1994, iar primele sale concerte au fost dirijate de către Georges Prêtre şi Giuseppe Sinopoli. Din noiembrie 2009, Juraj Valčuha îi este prim dirijor. În săptămâna festivalului "RadiRo", OSN RAI va fi prezentă două zile consecutiv pe scena Sălii Mari a Palatului: luni, 24 septembrie, începând cu ora 19:30 şi marţi, 25 septembrie, de la aceeaşi oră.
Înfiinţată în 1930, Orchestra Filarmonică a Radio France a fost remodelată în perioada de mijloc a anilor ’70, în urma criticilor inspirate formulate de Pierre Boulez împotriva rigidităţii grupărilor simfonice tradiţionale.
Orchestra BBC în acţiune
În cadrul festivalului "RadiRo", Orchestra Filarmonică a Radio France va concerta alături de violonistul Jian Wang, miercuri, 29 septembrie, la Sala Mare a Palatului, începând cu ora 19:30.
O a treia mare orchestră radio aşteptată la Festival este binecunoscuta Orchestră Simfonică BBC. În stagiunea 2010-2011, Orchestra BBC a sărbătorit cea de-a 80-a sa aniversare cu un bogat repertoriu al stagiunii. Publicul român poate urmări "în acţiune" orchestra BBC atât vineri, 28 septembrie, cât şi sâmbătă, 29 septembrie. Ambele concerte se vor desfăşura la Sala Mare a Palatului, începând cu ora 19:30.
Enel şi Evenimentul zilei te invita la RadiRo! Intră pe www.evz.ro/festival-radiro.html si participă la concurs. Poţi câştiga invitaţii duble pentru fiecare zi de festival.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: