Patru metode de scoatere a chimicalelor de pe fructe și legume

Patru metode de scoatere a chimicalelor de pe fructe și legume

Cele mai multe vegetale sunt tratate cu ierbicide şi pesticide, care pot fi eliminate prin folosirea unor soluţii de curăţare.

Legumele şi fructele sunt "agresate" în fel şi chip până ajung în casele noastre: sunt stropite din belşug pentru a se păstra cât mai bine, iar culegătorii, maşinile de transport sau tarabele din pieţe le pot contamina cu bacterii precum listeria, salmonella, E.coli. "Mulţi poluanţi şi pesticide care rămân pe suprafaţa alimentelor sunt lipofile. Simpla spălare cu apă nu le va îndepărta", explică specialistul în igienă alimentară Corina Zugravu. Experţii detaliază câteva metode de a elimina din pericolele de pe aceste alimente. 1. DETERGENT DE VASE. "Chiar dacă mulţi nu vor fi de acord cu această metodă, detergentul de vase poate fi folosit pentru a spăla fructele şi legumele. Folosiţi puţin detergent, mai ales la varză şi salată", spune nutriţionistul. Clătiţi bine apoi, pentru a se îndepărta spuma. Nu spălaţi cu detergent fructele sau legumele tăiate. 2. APĂ CU OŢET. O altă metodă tradiţională este clătirea cu apă şi oţet de mere. Umpleţi un bol mare de salată cu apă în care turnaţi oţet de mere. Folosiţi aproximativ o lingură de oţet pentru fiecare litru de apă. Lăsaţi legumele sau fructele în apă timp de cinci minute şi curăţaţi apoi mizeriile. În cazul cartofilor, morcovilor sau păstârnacului, le puteţi curăţa folosind o perie curată. Clătiţi apoi temeinic, sub un jet de apă rece. 3. BICARBONAT DE SODIU. Puneţi vegetalele într-un castron cu apă în care aţi adăugat trei-patru linguriţe de bircabonat de sodiu. Lăsaţi-le preţ de câteva minute şi apoi clătiţi sub un jet puternic de apă. Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit şi la curăţarea frigiderului, pentru a scăpa de mirosurile neplăcute.

4. APARAT CU APĂ ACTIVĂ. O soluţie tehnică pentru a elimina din pesticide este un aparat disponibil de puţin timp pe piaţă, care foloseşte aşa-numita "apă activă" ce degradează pesticidele de pe suprafaţa vegetalelor şi le transformă în substanţe inofensive. Pesticidele şi poluanţii de pe alimente nu se elimină doar prin simpla curăţare a acestora cu apă Citiți și:

  • Fructele şi legumele ajung perfecte cu injecţii şi radiaţii
  • Topul vegetalelor cu pesticide: mărul, cel mai contaminat, ceapa, cea mai sigură. Vezi lista completă
  • Cum să faci din samsar-ţăran fermier şi din morbiditate-sănătate

Ne puteți urmări și pe Google News