“Conform verdictului, patru persoane au fost condamnate la moarte", a declarat Gholamhossein Mohseni Ejeie, procuror general al ţării şi purtător de cuvânt al justiţiei iraniene, citat de IRNA, preluată de AFP.

Acesta a precizat că alte două persoane au fost condamnate la închisoare pe viaţă, iar ceilalţi acuzaţi, la pedepse de până la 25 de ani de privare de libertate.

Majoritatea acuzaţilor au fost condamnaţi pentru corupţie, activă sau pasivă, în vederea îmbogăţirii personale, conform rechizitoriului. Aceştia pot face apel.

Procesul a început în luna februarie, însă identitatea condamnaţilor nu a fost dezvăluită.

Scandalul, de o amploare fără precedent în Republica Islamică, potrivit parlamentului, a implicat un mic grup privat care a primit, cu ajutorul unor scrisori de credit false obţinute prin trafic de influenţă sau corupţie, împrumuturi masive din partea unor bănci de stat iraniene pentru a cumpăra mai multe întreprinderi publice.

Valoarea totală a fraudei a fost estimată, la acel moment, la 2,6 miliarde de dolari, transmite şi Agerpres.

Afacerea, dezvăluită în septembrie, a alimentat timp de mai multe săptămâni o bătălie politică între curentul ultraconservator al regimului, care domină parlamentul şi sistemul juridic, şi guvernul preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

Liderul spiritual al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, şi preşedintele parlamentului, Ali Larijani, au intervenit atunci pentru a calma situaţia şi au cerut încetarea unei polemici “contrare intereselor ţării", precum şi un proces exemplar în această afacere.