Patru dintre cinematografele bucureştene au trecut din administrarea "România Film" în cea a Primăriei Sector 1
- Emil Simionescu
- 7 mai 2018, 13:59
Patru dintre cinematografele bucureştene, actualmente închise şi aflate într-o stare avansată de degradare, au trecut din administrarea RADEF (Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor "România Film" Bucureşti) în cea a Primăriei Sector 1. Deşi demersurile consilierilor de la Primăria Sector 1 sunt vechi de mai bine de 9 ani, de abia pe data de 4 mai anul acesta, cinematografele au ajuns în portofoliul edililor, al căror angajament în ceea ce priveşte soarta fostelor cinematografe a fost unul cât se poate de ferm: li se va reda strălucirea de odinioară şi vor fi repuse în circuitul cinematografic.
Conform unei hotărâri a Consiliului Local din data de 04 mai 2018, cinematografele "Patria", "Excelsior", "Cotroceni", "Giuleşti" şi terenul aferent Cinematografului "Grădina Parc" au fost preluate de administraţia locală de la Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor "România Film" Bucureşti (RADEF). "Vom reabilita cinematografele pe care le-am preluat pentru a le reintroduce în circuitul cultural şi pentru a le pune la dispoziţia bucureştenilor. Vom crea astfel o infrastructură capabilă să susţină proiecţia de film cinematografic, dar şi orice formă de activitate culturală", afirmă Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache. În ograda Primăriei Sector 1 au ajuns şi bunurile mobile aflate în inventarul sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic au fost predate către Consiliul Local Sector 1.
În luna februarie 2016, administraţia locală a trimis o scrisoare Ministerului Culturii prin care solicita preluarea de către Consiliului Local Sector 1 a cinematografelor din această zonă administrativă pentru a fi consolidate, reabilitate şi redate circuitului public. Cinematografele s-au aflat în administrarea RADEF, instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii, unele dintre acestea aflându-se într-o stare avansată de degradare.
Demersurile pentru preluarea cinematografelor sunt destul de vechi, datând din 2009, potrivit romaniatv. În conformitate cu prevederile Legii nr. 303/2008, prin care s-a modificat Ordonanţa Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, RADEF trebuia să predea Consiliului Local Sector 1 toate cinematografele din această zonă administrativă până la data de 3 iulie 2009.
Lipsa de reacţie a conducerii RADEF care a fost solicitată de către Primărie să încredinţeze acesteia din urmă administrarea sălilor de cinematograf, i-a determinat pe edili de la Secorul 1 să apeleze la Justiţie. În 2009 Consiliul Local Sector 1 a chemat în judecată RADEF. A câştigat în primă instanţă procesul, dar prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 47/2011, Executivul a abrogat prevederile legale privind transferul cinematografelor către consiliile locale. Ca urmare, recursul RADEF a fost admis şi cererea Consiliului Local Sector 1 a fost respinsă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În anul 2013, prin decizia 19, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională Ordonanţa dată de Guvern în 2011. În consecinţă, Consiliul Local Sector 1 a chemat din nou în judecată RADEF care a fost obligată de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul nr. 8128/2/2013 să predea cele nouă cinematografe şi grădini cinematografice. RADEF a formulat recurs, însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis în anul 2016, printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă, trecerea cinematografelor din administrarea Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor.