Patronul companiilor strategice

Patronul companiilor strategice

Statul recunoaşte că este cel mai prost administrator, dar vrea să controleze economia.

Companii naţionale, privatizări amânate şi poziţia autoritară a statului în faţa partenerilor străini alcătuiesc tabloul unei politici de stat în schimbare. Sub „acoperişul“ protejării resurselor, statul readuce în proprietate companii. „Reîncarnarea“ CONEL-ului

Compania Energetică Naţională a epuizat energiile guvernului. Executivul a uitat că programul de privatizare trebuia finalizat încă de anul trecut. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anunţat că vrea să vândă, în 2008, aproape 300 de companii, dintre care la 46 are participaţie majoritară. Ambiţiile sunt mari în condiţiile în care, anul trecut, AVAS a reuşit să vândă doar 16 societăţi.

Compania Energetică este o reinventare a fostului CONEL şi este compusă din Hidroelectrica, Electrica (cele trei filiale neprivatizate - n.r.) şi complexurile energetice Rovinari şi Turceni. Va fi administrată de AVAS, Autoritatea care trebuie să vândă companiile de stat, nu să le gestioneze.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Compania Energetică este o necesitate, iar societăţile care o alcătuiesc sunt toate pe profit şi atunci de ce să le vindem? De ce să dăm profitul altora, aşa cum am făcut cu Petromul?“, se întreabă analistul Ilie Şerbănescu.

El aminteşte că, la nivel mondial, cine nu are companii naţionale pierde competiţia pe resurse. „Nu trebuie să cădem în capcana privatiză rilor“, crede Şerbănescu. Cu toate acestea, întârzierea înfiinţării acestei companii va scădea valoarea societăţilor ce o compun. Din 2007 societăţile nu au mai putut derula investiţii. Energie nucleară şi Antibiotice Privatizarea Antibiotice va fi amânată cel mai probabil pentru anul viitor, pentru că producătorul de medicamente a pierdut mult din valoarea de piaţă pe care o avea, de când a fost oprită de la privatizare. Numai în luna martie, acţiunile companiei au scăzut cu 20% pe Bursă. Tot de o privatizare ratată se apropie Avioane Craiova. AVAS a respins de teama suspectării unui ajutor de stat oferta venită din partea Saab Aerosystems.

Industria de apărare suferă de un vid legislativ şi nu poate fi privatizată, iar companii de stat precum Romgaz şi Nuclearelectrica sunt ferite de la privatizare sub sintagma „companiilor strategice“. Mai mult, la construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, statul a schimbat regulile jocului în faţa celor şase parteneri străini şi vrea o participaţie de peste 50%. Motivul este „un sondaj de opinie, potrivit căruia cetăţenii români doresc o implicare mai mare a statului în proiect“. POLITICĂ

Guvernanţii gândesc ca soldaţii

Cercetătorul Sorin Cucerai, preşedintele „Liberalism.ro“, spune că guvernanţii gândesc în termeni militari când vorbesc de „companii strategice“, pentru că doar în condiţii de război ai nevoie de naţionalizarea companiilor. El crede că „statul nu se poate baza pe o politică plebiscitară şi pe sondaje de opinie când ia decizii economice“. Cucerai aminteşte că „voturile sunt aduse de aceste companii de stat şi de comportamentul economic schizoid al românilor care vor o piaţă liberă, dar aşteaptă şi ajutor de la stat“.