Evenimentul Zilei > Politica > Rachetele Patriot pun pe jar guvernarea
Rachetele Patriot pun pe jar guvernarea

Rachetele Patriot pun pe jar guvernarea

Întârzierea achiziției de către România a rachetelor Patriot din SUA continuă să facă valuri în coaliția de guvernare.

Comisia pentru Apărare din Senat se reuneşte luni, de la ora 11,30, pentru dezbaterea proiectului de lege al Guvernului pentru înzestrarea Armatei prin care se vor achiziţiona şapte sisteme de rachete sol-aer Patriot în valoare totală de circa 4,62 miliarde dolari inclusiv TVA.

Vicepremierul Marcel Ciolacu a scris luni dimineață, pe pagina sa de Facebook, un mesaj în care le transmite parlamentarilor că România „trebuie" să-și onoreze promisiunile pe care le-a făcut NATO și SUA.

România trebuie să-și onoreze angajamentele pe care și le-a asumat față de NATO și partenerul său strategic, SUA. Achiziția sistemului de rachete Patriot va întări securitatea țării noastre și a flancului sud-estic al NATO. Este important ca proiectul privind achiziția de rachete Patriot, adoptat de Guvern în ședința din 8 noiembrie, să treacă în această săptămână și de Parlament astfel încât să respectăm calendarul negociat cu partenerii noștri", a scris Ciolacu.

Mesajul acestuia vine în contextul în care proiectul de lege al Guvernului a fost înregistrat la Senat pe 9 noiembrie, cu solicitarea de a fi dezbătut în procedură de urgenţă, dar săptămâna trecută membrii coaliției de guvernare PSDALDE au lipsit din ședința comisiei pentru Apărare din Senat. Opoziția a spus atunci că  întârzierea achiziţiei "pune în pericol" angajamentele pe care România şi le-a luat faţă de aliaţi.

Mai mult, după blocajul din Senat, secretarul de stat american Rex Tillerson s-a oprit în România într-o vizită neprogramată, la întoarcerea dintr-o călătorie pe care a efectuat-o în Asia. El a fost întâmpinat de ministrul de externe, Teodor Meleşcanu și a înnoptat miercuri noapte în București.

Ironia lui Dragnea

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a asigurat că proiectul privind achiziţia rachetelor Patriot va fi adoptat luni de Senat, iar marţi va ajunge la Cameră. 

"Am aflat, în seara asta am dezlegat marea enigmă, am văzut că (…) s-a prezentat scenariul că eu şi dl Tăriceanu am blocat Patriotul. Cea mai mare parte dintre senatorii din Comisia de apărare chiar în acea perioadă au fost la o activitate la invitaţia unui şef de instituţie importantă din România. Luni va fi comisia în Senat, luni după-amiază în plen se va adopta, marţi ajunge la Cameră. Nu sunt probleme cu asta. O să discut eu mâine cu ei să-i rog ca săptămâna viitoare să nu mai aibă aşa activitate, să meargă la treabă", a spus joia trecută, Dragnea, la Băile Herculane. 

Întrebat dacă achiziţia rachetelor Patriot este în pericol, liderul PSD a replicat: "Hai să fim serioşi".

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: