Patru imobile vechi din București, dar și fosta uzină IMGB, au dispărut din patrimoniul istoric, după ce au fost demolate în acest an.
Orașul București a pierdut în 2021 încă patru clădiri vechi, patrimoniul său istoric devenind mai sărac. Acestea au fost dărâmate, în baza unor autorizații de demolare emise în mandatele precedenților primari generali.
Este vorba despre trei clădiri situate pe strada Icoanei, vizavi de Școala Centrală, o alta de pe strada Luterană, precum și fosta fabrică IMGB. Spre deosebire de anii trecuți, când primarii generali dădeau autorizații peste autorizații, pentru demolare, Nicușor Dan a suspedat aceste proceduri. Astfel, vechiul București a mai primit o șansă pentru a fi reabilitat. Clădirile puse la pământ în anul 2021 aveau autorizații de demolare emise anii trecuți, după cum relatează Hotnews.
Imobilele de pe Strada Luterană, de la nr. 11 – 13, au fost demolate în baza unei autorizații emise de Primăria Generală în anul 2019, în mandatul Gabrielei Firea. Demolarea a început în decembrie 2020 și a fost finalizată în ianuarie 2021.
Deocamdată nu se știe ce se va construi în loc deoarece nu a fost aprobat un plan urbanistic zonal și nici nu a fost solicitată o autorizație de construire. Pe circuitul de avizare se află plan urbanistic pentru construcția unor blocuri cu până la zece etaje. Documentul nu a fost aprobat și sunt șanse mici ca actuala conducere a primăriei generale să-și dea acordul.
IMGB a fost ras de pe fața pământului
În luna aprilie a început demolarea IMGB (Întreprinderea de Mașini Grele București), „mândria industriei lui Ceaușescu”, așa cum era supranumită. Situată la marginea cartierului Berceni, în zona de sud a municipiului București, clădirea IMGB putea primi o altă destinație, așa cum s-a întâmplat în alte orașe, în situații similare.
„Distrugerea industriei locale în numele societății de consum fără trecut, fără repere, reprezintă un nou atac la patrimoniul industrial bucureștean, și așa puțin și în paragină. IMGB a fost ștearsă și de pe frontispiciul stației de metrou adiacente, numită Dimitrie Leonida din 2008. IMGB a luat ființă în 1963, devenind una dintre primele uzine din capitală în regimul Ceaușescu”, se arată pe pagina de Facebook Rezistența Urbană.
Această organizație militează pentru protejarea patrimoniului construit. Conform informațiilor prezentate, la IMGB s-a produs turbine de 700 MW pentru centrala nucleară de la Cernavodă. De asemenea, tot aici au fost realizați cilindri pentru laminoarele combinatului siderurgic de la Galați.
„Înainte de 1989, pe platforma de la IMGB funcționau mai multe fabrici, respectiv IMGB, FECNE, General Turbo, Upetrolam, Romenergo Mecanica, Pressofusioni, toate falimentate și distruse. Să vină ansamblurile rezidențiale de duzină, prost construite”, a mai scris Rezistența urbană.
Proprietarul terenului este SIF Banat Crişana, condus de Bogdan Drăgoi, fost ministru de finanţe în guvernul Ungureanu. Deocamdată nu se știe ce se va construi în această zonă, pe cele 54 de hectare de teren, dat fiind că nu a fost aprobat nici un Plan Urbanistic Zonal.
Blocuri de locuințe în locul clădirilor istorice
În urmă cu doar o lună, în noiembrie, alte trei clădiri, cu o vechime de peste 100 de ani au fost demolate pe strada Icoanei la nr. 2-8. Acestea erau amplasate vis-a vis de Școala Centrală. Autorizația de demokare a fost dată tot de Gabriela Firea, chiar în ultimele zile de mandat.
Noul primar, Nicușor Dan a încercat să oprească lucrările, pe motiv că autorizația ar fi emisă nelegal, dar fără rezultat. Devoltatorii imobiliari au primti autorizație, în penultima zi de mandat a Gabrielei Firea pentru un bloc de patru etaje.
Trebuie spus că strada Icoanei este zonă protejată, acolo fiind mai multe clădiri monument istoric, printre care Școala Centrală.