Patriciu, imbogatit de gafele SRI

Patriciu, imbogatit de gafele SRI

"Fapta are caracter ilicit si a fost savarsita cu vinovatie."

Asa au caracterizat magistratii Tribunalului Bucuresti interceptarea de catre Serviciul Roman de Informatii (SRI) a convorbirilor telefonice ale omului de afaceri Dinu Patriciu.

Cea mai mare parte din argumentatia ce poate fi regasita in decizia judecatorilor se bazeaza pe hotarari ale Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), iar concluzia ar putea fi rezumata astfel: Legea 51/1991 privind siguranta nationala incalca drepturile omului.

„Doar pentru apararea democratiei”

Ne puteți urmări și pe Google News

Concret, judecatorii sustin ca, in ceea ce priveste „posibilitatea autoritatilor de a supraveghea in secret cetatenii sai, CEDO a aratat in mod constant ca aceasta nu este acceptata decat ca o masura strict necesara pentru apararea institutiilor democratice si numai in conditiile de exceptie”.

Magistratii au mai apreciat - invocand o alta decizie a CEDO (Hotararea „Amman contra Elvetiei”) - ca „dreptul intern trebuie sa ofere o anumita protectie impotriva incalcarilor arbitrare ale drepturilor garantate de Conventie, astfel incat legea in discutie trebuie sa defineasca suficient de clar limitele marjei de apreciere recunoscuta de autoritati, dar si modalitatile de exercitare pentru a oferi protectie adecvata impotriva arbitrariului”.

Tinta, Legea sigurantei nationale

Practic, concluzia instantei se apropie, prin formulare si continut, de o hotarare emisa de Curtea Constitutionala, ajungand pana la a afirma ca „procurorul roman (care a emis autorizatia de interceptare - n.r.) nu indeplineste cerinta independentei fata de executiv” sau ca „nu exista niciun control ulterior al temeiniciei interceptarilor convorbirilor telefonice din partea unei autoritati independente si impartiale”.

In jurul deconstruirii, punct cu punct, a Legii 51/1991, atat in temeinicia, cat si in efectele acesteia, judecatorii Tribunalului Bucuresti decideau, pe 11 mai, ca SRI trebuie sa-i plateasca lui Dinu Patriciu 50.000 de lei cu titlul de daune morale, pentru interceptarea ilegala a convorbirilor sale telefonice.