Patriciu a câştigat meciul cu SRI

Omul de afaceri Dinu Patriciu a câştigat procesul intentat în urmă cu trei ani Serviciului Român de Informaţii pentru că i-ar fi interceptat ilegal telefoanele şi va primi 50.000 de lei drept daune morale, informează Mediafax.

Sentinţa poate fi atacată cu recurs la instanţa supremă.

Hotărârea vine după ce, la începutul lunii, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis amânarea cu o săptămână a deciziei deoarece cei doi magistraţi ai completului de judecată au avut păreri diferite în soluţionarea cauzei.

Pe 20 ianuarie, dosarul în care Patriciu acuza SRI de interceptarea ilegală a telefoanelor sale s-a întors la Curtea de Apel Bucureşti.

Reprezentantul SRI, avocatul Valeriu Stoica, le-a cerut judecătorilor să anuleze sentinţa Tribunalului Bucureşti de anul trecut, prin care SRI urma să-i plătească lui Dinu Patriciu daune morale în valoare de aproape 50.000 de lei, deoarece i-ar fi ascultat ilegal telefoanele. 

Fostul ministru al Justiţiei, Valeriu Stoica, a susţinut că nu s-a dovedit că SRI este vinovat de acuzaţiile aduse de Patriciu şi că instituţia nu a facut nicio faptă ilicită.

De partea cealalta, avocatul lui Patriciu, Ovidiu Budusan, a replicat, spunând că SRI nu a acţionat în cazul interceptărilor ca un organ administrativ, ci a fost cel care a cerut procurorilor autorizarea interceptărilor. A cerut daune de un milion de dolari Curtea Constituţionala decisese, pe 16 octombrie 2008, după opt luni de la suspendarea procesului, că articolele din legile privind siguranţa statului şi informaţiile clasificate, invocate ca neconstituţionale de Dinu Patriciu în procesul cu SRI, nu încalcă legea fundamentală.

Procesul a început la jumatatea lunii februarie a anului 2006, când Dinu Patriciu a depus o plângere împotriva SRI cu privire la interceptarea timp de mai mulţi ani a convorbirilor telefonice purtate de omul de afaceri. Patriciu a cerut atunci daune de un milion de dolari.

Radu Timofte, şeful SRI, a susţinut că telefoanele omului de afaceri au fost ascultate în mod legal şi că stenogramele pot fi văzute de avocaţii acestuia în dosarul de la parchet.