"Patriarhul Kirill și-a exprimat disponibilitatea de accepta invitația de a veni împreună cu ceilalți Întâistătători ai altor biserici ortodoxe din fostele țări comuniste. Aceștia au fost invitați în contextul Anului Comemorativ din Patriarhia Română dedicat apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului și al aniversării a 10 ani de patriarhat ai Preafericitului Daniel. Vizita va avea loc și cu prilejul prilejul sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor — 27 octombrie", a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, potrivit Agerpres.ro.

Patriarhia Română a mai anunțat anunțat, într-un comunicat, că sâmbătă, 28 octombrie, de la ora 9,30, la Catedrala Patriarhală, în prezenta membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și a unor ierarhi ortodocși din străinatate, a clericilor și a credincioșilor mireni doritori să participe, se va săvârși o slujba de Te Deum, iar apoi va avea loc ședința solemnă a Sfântului Sinod, în Aula "Teoctist Patriarhul" din Palatul Patriarhiei.

Teodor Baconschi a intervenit pe Facebook, precizând că presa a prezentat o știre trunchiată despre acest eveniment.

Presa a dat drumul la o știre trunchiată și scoasă din context: vine la București Patriarhul Rusiei! L-am întrebat însă pe dl Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, cum stau lucrurile de fapt. Stau cu totul altfel, dar de…

”Patriarhul Kirill si-a exprimat disponibilitatea de a accepta invitația de a veni la București impreuna cu ceilalți Întâistătători (patriarhi) ai altor Biserici Ortodoxe din fostele tari comuniste. Au fost invitati in contextul Anului Comemorativ dedicat apărătorilor Ortodoxiei in timpul comunismului și al aniversării a 10 ani de patriarhat ai Preafericitului Părinte Daniel. Vizita va avea loc și cu prilejul sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor (27 octombrie).”