Patriarhul Romaniei, votat de Frunzaverde, Milut si Onaca

Patriarhul Romaniei, votat de Frunzaverde, Milut si Onaca

Oameni de afaceri, politicieni, profesori universitari si lideri ai comunitatilor fac parte din Colegiul Electoral Bisericesc care il va alege pe cel de-al saselea Patriarh.

Mai multi politicieni fac parte din organismul care il va alege pe cel de-al saselea Patriarh al Romaniei, in calitate de reprezentanti ai laicilor in Colegiul Electoral Bisericesc.

Potrivit Statutului de functionare a Bisericii Ortodoxe Romane, viitorul Patriarh va fi ales de Colegiul Electoral Bisericesc, prin vot secret, dintre doi sau trei candidati desemnati de Sfantul Sinod.

Colegiul Electoral Bisericesc este organul electiv central pentru ierarhia bisericeasca superioara. Este format din membrii Sfantului Sinod, reprezentantii eparhiilor in Adunarea National Bisericeasca (un cleric si doi mireni din fiecare eparhie), membrii clerici si mireni ai Adunarii eparhiale a eparhiei vacante, decani ai Facultatilor de Teologie si directori ai Seminariilor Teologice Liceale (cate unul pentru fiecare Mitropolie).

Reprezentantii laici ai eparhiilor in Colegiul Electoral Bisericesc sunt insa nume foarte cunoscute, precum presedintele PNTCD, Marian Petre Milut, vicepresedintele PD Sorin Frunzaverde, vicepresedintele PNL Cornel Popa, academicianul Constantin Balaceanu-Stolnici, senatorul Dorel Onaca si Gheorghe Martin, fost prefect al Constantei. Iar votul lor va atarna greu la alegerea viitorului Patriarh, din moment ce, din aproximativ 180 de membri ai Colegiului Electoral Bisericesc, circa 70 sunt ale laicilor.

Procedura alegerii

Conform Regulamentului, Sinodul este convocat la 41 de zile dupa vacantare, pentru desemnarea candidatilor. Fiecare membru al Sinodului bifeaza pe un buletin de vot „cu frica de Dumnezeu si sub insuflarea Duhului Sfant, numele celui pe care il crede vrednic sa fie ales”, saruta Evanghelia si depune buletinul in urna.

Patriarh devine candidatul care a obtinut majoritatea absoluta, adica jumatate plus unu din numarul voturilor. Daca niciunul dintre candidati nu obtine aceasta majoritate, se organizeaza o noua votare, la care participa primii doi candidati ce au intrunit cel mai mare numar de voturi.

Devine ales cel care a intrunit majoritatea absoluta. In caz de paritate, decid sortii. Pe perioada desfasurarii sedintei Colegiului Electoral, niciunul dintre membrii acestui organism nu poate parasi sala decat motivat. Cele 41 de zile nu reprezinta o data „batuta-n cuie”, ci perioada de doliu si de pomenire a Prea Fericitului. In fapt, alegerile pentru desemnarea noului Patriarh pot avea loc si dupa doua-trei luni. 

DECIZIE

IPS Daniel asigura interimatul

Conform deciziei Sinodului Permanent care s-a intrunit ieri, Mitropolitul Daniel al Moldovei si Bucovinei va asigura locotenenta pana la alegerea noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

„Locum tenens” (adica urmas la scaun) patriarhal, Inalt Prea Sfintitul Daniel este unul dintre favoritii la scaunul de patriarh. Conform Statutului Bisericii Ortodoxe Romane, el nu va putea fi presedintele Colegiului Electoral Bisericesc (CEB), pentru ca acesta nu are voie sa candideze.

LISTA PARTIALA

Membri laici ai Colegiului Electoral Bisericesc Sorin Frunzaverde (inginer, 47 de ani) este vicepresedinte PD din 2005. A fost ministru al mediului si al apararii in guvernarea CDR si l-a inlocuit, in 2006, pe Theodor Atanasiu in functia de ministru al apararii, fiind demis in aprilie 2007 odata cu restructurarea guvernamentala.

Cornel Popa (profesor de fizica, 56 de ani) este deputat de Bihor din partea PNL din 2000, cand a devenit si membru al formatiunii, iar in septembrie 2001 a ajuns presedintele filialei PNL Bihor. In prezent este vicepresedinte al formatiunii liberale.

Constantin Balaceanu-Stolnici (academician, 84 de ani), presedinte al Societatii Ateneul Roman, a dezvaluit in aprilie 2007 faptul ca a fost informator al Securitatii incepand cu 1974, ca sef de sectie la Institutul „Ana Aslan”. El ne-a declarat ca inca nu s-a gandit cine ar trebui sa-i ia locul Patriarhului Teoctist.

Nicolae Noica (inginer constructor, 64 de ani) a fost deputat din partea PNTCD in perioada 1996-2000. O vreme el a facut parte si din guvernul Ciorbea. In 1996, a fost numit in functia de ministru al lucrarilor publice si amenajarii teritoriului.

Marian Petre Milut (inginer, 52 de ani) este presedinte al PNTCD din 2004 si are o avere estimata la 130 de milioane de euro. Milut este nehotarat in privinta votului, precizand ca, „in primul rand, Sfantul Sinod trebuie sa ia o hotarare asupra noului Patriarh”.

Dorel Onaca (42 de ani), membru PD si om de afaceri, a fost unul dintre oamenii care i-au stat aproape lui Traian Basescu in perioada in care acesta a fost suspendat din functia de presedinte. Onaca a fost senator din partea PRM in legislatura 2000-2004.

> Gheorghe Borcean, director Spitalul Caransebes - membru al Adunarii eparhiale a Episcopiei Caransebes

> Teodor Maghiar, fost rector la Universitatea din Oradea - membru al Adunarii eparhiale a Episcopiei Oradiei, Bihorului si Salajului

> Viorel Roman, presedinte al Centrului de Afaceri Iasi - membru al Adunarii eparhiale a Arhiepiscopiei Iasi

> Catalin Flutur, primarul Municipiului Botosani - membru al Adunarii eparhiale a Arhiepiscopiei Iasi

> Emil Mina Rosu, sef catedra Facultatea de inginerie - membru al Adunarii eparhiale a Episcopiei Dunarii de Jos

> Tudor Nedelcea, scriitor - membru al Adunarii eparhiale a Arhiepiscopiei Craiovei

> Viorel Voia, arhitect - membru al Adunarii eparhiale a Arhiepiscopiei Craiovei

> Gheorghe Martin, fost prefect, presedinte judetean PC - membru al Adunarii eparhiale a Arhiepiscopiei Constanta

> Gheorghe Benea, inginer - membru al Adunarii eparhiale a Arhiepiscopiei Clujului

> Constantin Asavoaie, presedinte Prison Fellowship Romania - membru al Adunarii eparhiale a Arhiepiscopiei Clujului

> Radu Stanca, profesor universitar - membru al Adunarii eparhiale a Episcopiei Argesului si Muscelului

> Constantin Nicolescu, presedintele Consiliului Judetean Arges - membru al Adunarii eparhiale a Episcopiei Argesului si Muscelului

DE 45 DE ANI MITROPOLIT AL BANATULUI

IPS Nicolae, primul cleric care a recunoscut colaborarea cu Securitatea

IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, este, datorita faptului ca are cea mai mare „vechime” in hirotonie, cel caruia i se ofera, de drept, presedintia Colegiului Electoral Bisericesc.

El va ramane in constiinta romanilor pentru ca este primul cleric care, imediat dupa Revolutie, in 1990, a avut curajul sa recunoasca public ca a colaborat cu Securitatea. A creat un precedent. Tot la Timisoara, el a inceput reforma BOR, constient ca, daca a avut curajul sa spuna ca a gresit in trecut, poate trai mai departe fara sa mai faca compromisuri.

La 45 de ani de cand ocupa functia de mitropolit, plin de modestie, Mitropolitul Banatului sustine ca tot ce a facut dupa 1990 a fost din constiinta.

Autor al unor premiere. A lansat, din Timisoara, o serie de premiere. Pe langa faptul ca a recunoscut colaborarea cu Securitatea, a pornit de unul singur reforma in interiorul BOR si s-a manifestat in public pentru ecumenism cu mult inainte de vizita Papei Ioan Paul al II-lea in tara noastra.

Tot IPS Nicolae a fost cel care, dupa miscarile de strada anti-Teoctist, din ‘90, a asigurat timp de cateva luni locotenenta la Patriarhie, respectiv in perioada ianuarie-martie ‘90, dupa ce Teoctist s-a retras la manastire. De asemenea, Mitropolitul Banatului a fost cel care l-a si convins pe superiorul sau sa se intoarca la carja patriarhala.

Spovedania. In 2006, intr-un interviu publicat de Hotnews.ro, Mitropolitul Nicolae Corneanu si-a reamintit cum a inceput colaborarea cu Securitatea.

„Cand am ajuns episcop la Arad, in 1960, una dintre primele vizite ce mi s-a facut a fost din partea sefului Sigurantei, nu era atunci Securitatea, era Siguranta, care a venit la mine si mi-a spus: eu sunt ceea ce sunt si as dori sa colaboram. Eu am spus: nu stiu in ce fel putem sa colaboram, si atunci el mi-a spus: as dori ca sa tinem legatura unul cu altul si in acest sens va voi vizita deseori, va voi cauta si v-as ruga sa nu ma refuzati. In felul acesta, am intrat intr-o asa-zisa colaborare cu Securitatea de atunci si sigur ca scopul lor era acela de a avea in conducatorul unei institutii, cum era aceea a bisericii, un om care sa nu le fie potrivnic. Adica, avand o legatura cu un ierarh, ei erau, sa zicem, siguri ca ierarhul respectiv nu face o politica potrivnica regimului, indemnand oamenii sa se opuna regimului, incurajand pe oponentii regimului si sigur ca, in conditiile de atunci, n-am facut opozitie regimului. A fost o perioada foarte grea, cand, in ciuda faptului ca erau situatii cu care nu puteam fi de acord, totusi, eram obligat sa nu reactionez sau sa nu ma manifest impotriva masurilor pe care le lua regimul sau impotriva oamenilor regimului. Din acest punct de vedere, a fost o perioada foarte dificila, care, as zice asa, m-a marcat intr-un sens negativ, creandu-mi foarte multe framantari sufletesti, prin faptul ca asistam la situatii potrivnice credintei mele si convingerilor mele, cand a trebuit sa nu reactionez sau sa nu ma manifest ca fiind potrivnic regimului. M-as fi putut opune, cu riscul sau cu consecinta de a nu mai fi putut ramane in functia pe care o aveam”, a povestit Corneanu. ( Georgeta Petrovici) 

CV

Nicolae Corneanu s-a nascut pe 21 noiembrie 1923, in Caransebes, intr-o familie de preot. Si-a urmat studiile la Liceul din Caransebes (1934-1942), la Facultatea de Teologie din Bucuresti (1942-1946) si si-a dat doctoratul, in 1946, cu teza „Viata si petrecerea Sfantului Antonie. Inceputurile monahismului crestin pe Valea Nilului”.

A fost profesor la Academia Teologica din Caransebes (1947-1948), apoi a intrat in administratia Arhiepiscopiei Timisoara. A revenit in Caransebes in 1956, pentru trei ani, apoi a fost conferentiar la Institutul Teologic din Sibiu. Pe 15 decembrie 1960, a fost ales episcop al Aradului, pana cand a fost numit Mitropolit al Banatului, in 1962.

De atunci, a fost loctiitor de Mitropolit al Ardealului (cateva luni, in 1967) si al Olteniei (1967-1968). A indrumat activitatea bisericilor romanesti din diaspora, a fost delegat in comisii ale Consiliului Ecumenic al Bisericilor si membru al Comitetului Central al Consiliului Ecumenic al Bisericilor (1978-1981). Este membru de onoare al Academiei Romane (din 1992).

Cititi si:

Noul Patriarh va fi ales prin vot

Cinci ore intre chirurg si Dumnezeu

A inceput deja lupta in Sinod

BICHIR: Incepe negocierea voturilor

Priveghi cu credinciosi si politicieni

Profetia unui preot grec

Ultimele zile, ultimele ore

Ne puteți urmări și pe Google News