Patriarhul Daniel: Bogăția nu este rea în sine, pentru că ea vine de la Dumnezeu, dar modul folosirii ei poate fi rău

Patriarhul Daniel. Sursă foto: basilica.ro

Patriarhul Daniel a săvârșit Sfânta Liturghie în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală. Reprezentantul BOR le-a vorbit credincioșilor despre milostenie și sărăcia materială.

Patriarhul Daniel: Din darurile primite de la Dumnezeu trebuie să facem și noi daruri celor săraci

În timpul Sfintei Liturghii de duminică, în Paraclisul de la Reședința Patriarhală și în toate bisericile ortodoxe a fost citită Evanghelia bogatului căruia nu i-a rodit țarina. Cu acest prilej, Patriarhul Daniel a adus în prim plan importanța milosteniei.

Potrivit reprezentantului Bisericii Ortodoxe Române, scopul credincioșilor este de a nu ajunge să aibă „hambare pline, dar sufletul gol”.

Faptele de milostenie, hrană pentru suflet

Arhiepiscopul Bucureștilor a precizat că „din darurile primite de la Dumnezeu trebuie să facem și noi daruri celor săraci, ca să intrăm în Împărăția iubirii milostive a lui Dumnezeu. De fapt, numai când devenim milostivi primim bucuria Raiului în sufletul nostru, întrucât ne asemănăm cu Dumnezeu Cel Milostiv”.

Biserica Ortodoxă. Sursa: Pixabay

Totodată, conducătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat că sărăcia materială sau bogăția pot reprezenta un prilej de apropiere față de Dumnezeu.

„În Sfânta Scriptură, bogăția materială și sărăcia materială nu sunt un scop în sine, ci ele pot fi prilej de apropiere sau de îndepărtare a omului de Dumnezeu și de semeni. Iată de ce Sfânta Evanghelie se încheie cu aceste cuvinte: Așa se întâmplă cu cel ce-și adună comori pentru sine însuși și nu se îmbogățește în Dumnezeu (Luca 12:21)”, a adăugat Arhiepiscopul Bucureștilor.

Patriarhul Daniel: Bogăția nu este rea în sine, pentru că ea vine de la Dumnezeu, dar modul folosirii ei

Potrivit reprezentantului BOR, bogatul din Evanghelie este omul „lacom, nemulțumitor și nemilostiv”.

„Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina nu se referă la un om anume, ci bogatul lacom, nemulțumitor și nemilostiv poate fi orice om ajuns într-o stare de robie a sufletului său, printr-un atașament exclusiv de bunurile materiale limitate și trecătoare din lumea aceasta”, a afirmat Părintele Patriarh, citat de Basilica

Despre bogăție

„Bogăția nu este rea în sine, pentru că ea vine de la Dumnezeu, dar modul folosirii ei poate fi rău sau bun. Evanghelia ne arată că, deodată, pe neașteptate, Dumnezeu i-a făcut bogatului o surpriză cu o recoltă foarte mare de cereale, ca să vadă cum o folosește. Dumnezeu l-a miluit pe acest bogat fără ca el să aibă vreun merit, dar el nu a înțeles că trebuie să fie și el milostiv față de alții, față de cei săraci și nevoiași”, a mai spus conducătorul Bisericii Ortodoxe.