Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ din Berlin găzduieşte mâine prezentarea şi lansarea ediţiei germane a cărţii de memorii a unuia dintre ultimii supravieţuitori români ai lagărelor sovietice din cel de-al Doilea Război Mondial, Radu Mărculescu.
Autorul, în vârstă de 94 de ani, a fost în urmă cu trei luni şi protagonistul unei serii de articole dedicate de EVZ „rezistenţei” româneşti din lagărele ruseşti.
Lucrarea lui Radu Mărculescu, “Pătimiri şi iluminări din captivitatea sovietică”, prezentată iniţial, la Berlin, în cadrul a două simpozioane de istorie ale asociaţiei Fantom e.V., a atras atenţia unor cercuri specializate de istorici germani. Valoarea sa documentară şi literară de excepţie a determinat iniţiativa traducerii ei in limba germană.
Volumul prezintă mărturia cutremurătoare a autorului despre experienţele-limită prin care a trecut în deceniul ce a urmat celei de-a doua conflagraţii globale din istorie, experienţe pe care zeci de mii de prizonieri români le-au trăit între anii 1942 şi 1951 în lagărele sovietice. Demnitatea cu care aceştia şi-au purtat crucea construieşte o istorie prea puţin cunoscută: cea a deţinuţilor români din infernul ”roşu” care au refuzat să se întoarcă în ţară pe tancurile diviziei ”Tudor Vladimirescu”.
Prin manifestarea de mâine, ICR Berlin oferă publicului german ocazia de a cunoaşte una dintre cele mai impresionante figuri ale intelectualităţii române, dar şi unul dintre ultimii supravieţuitori ai prizonieratului sovietic din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Veteranii germani, alături de Radu Mărculescu
Autorul are în prezent 94 de ani, locuieşte la Bucureşti şi va fi prezent, în mod indirect, printr-un interviu video moderat de Gabriel Jarnea, referent cultural la ICR Berlin, înregistrat la Bucureşti cu ajutorul reporterilor EVZ care i-au “spus” povestea veteranului, în februarie 2009. Manifestarea se va bucura şi de atenţia postului german de televiziune ZDF.
În aceeaşi seară va fi vernisată expoziţia de gravuri a lui Kurth Sieth, artist german care a fost, de asemena, prizonier în Uniunea Sovietică, în perioada 1945-1949. Prezentarea cărţii lui Radu Marculescu va fi făcută de cunoscutul scriitor german originar din România, Hans Bergel, iar despre autor vor vorbi Gerhard Luther, preşedintele veteranilor germani de război şi Mircea Mavriki, prieten al autorului şi unul dintre principalii finanţatori ai traducerii germane.
Dagmar Pohland, lectorul editurii C&N, cea sub egida căreia a fost publicat volumul, va citi fragmente din traducerea germană.
*Primele două ediţii româneşti ale cărţii “Pătimiri şi iluminări din captivitatea sovietică” au apărut la Editurile Albatros şi Dalsi, în 1999, respectiv 2007, şi au fost prefaţate de Monica Lovinescu.
Citiţi şi: Primul episod – Românii care nu şi-au vândut sufletele Al doilea episod – Când moartea e un rus cu carabină şi un câine pitic Al treilea episod – Cum au învins românii hidra sovetică Editorial – Profesorul de onoare