Patapievici: "Poneiul cu zvastică este un obiect artistic"

Patapievici: "Poneiul cu zvastică este un obiect artistic"

Preşedintele Institutului Cultural Român a susţinut astăzi o conferinţă de presă în care a încercat să desfiinţeze acuzaţiile de "nazism, atisemitism şi sexismo-rasism" aduse unor tineri artişti români care şi-au expus câteva opere la New York, în cadrul expoziţiei cu titlu "Freedom for lazy people".

Una dintre lucrările disputate este reprezentată de un ponei roz, care are inscripţionată pe o coapsă o svastică, care este, de fapt, un "obiect artistic".

"Dimensiunea lui este cât a unei palme. El a apărut pe televiziuni în mărimi faraminoase. Ce are el? Pe crupa lui, acolo unde se însemnau vitele pe vremuri, este un fel de svastică. S-a afirmat că acesta este un simbol nazist şi că cea ce face ICR este să exporte simboluri naziste în Statele Unite. S-a afirmat că în Statele Unite, simbolul svasticii este interzis. Este fals. America continuă să fie o ţară liberală. Este interzisă producerea în public a svasticii atunci când ea ştampilează o sinagogă sau o casă în care locuieşte o familie evreiască. Raţionamentul este simplu. Dacă pentru ei este interzis acest lucru în SUA, întrucât simbolul ca atare în public nu este interzis, înseamnă că pentru ei poneiul este fie o sinagogă, fie o casă în care locuieşte un evreu", a argumentat Horia Roman Patapievici.

Citiţi şi:

Ne puteți urmări și pe Google News

Atac naţionalist la ICR

MIHĂIEŞ: Văcăroiu contra USA

HERTA MÜLLER: De ce nu se poate purta în România o discuţie civilizată Scandal românesc cu Securişti, svastică şi sex, la Berlin şi New York

MARIE-LOUISE PAULESCU: Scandalul nu e în ponei roz cu zvastică, ci în noi