Un tânăr nevăzător a fost protagonistul unei întâmplări, care arată că multe dintre instituțiile Statului Român nu sunt pregătite să ajute și să sprijine persoanele cu handicap.
De data asta este vorba despre CFR Călători și de o pățanie pe trenul care face legătura între București și Cluj. Silviu Roșu are 26 de ani și este nevăzător. Pentru a face față vieții cotidiene se folosește de un câine ghid, pe care îl ia peste tot. Silviu a vrut să călătorească de la București la Cluj, unde locuiește, iar pentru asta și-a cumpărat bilet la cușetă, având în vedere că drumul de aproape 500 de kilometri este străbătut în peste 12 ore.
La urcarea în tren, Silviu a fost întâmpinat de un controlor bățos, iar de aici începe povestea lui. ”Luni, în data de 27 Ianuarie 2020, mă îndreptam liniștit spre gara, de unde urma sa călătoresc la Cluj. Menționez că eram împreună cu câinele ghid, dar când să ajung lângă vagonul de cușetă, ce să vezi, domnul controlor s-a impus brusc prin forță fizică spunându-mi, într-un mod foarte agresiv că nu am voie cu câinele în vagonul de cușetă. Am început, desigur, sa spun aceeași poveste a nu știu câta oară : că am circulat de mai multe ori și este posibil pentru că există o lege care permite accesul câinilor ghizi în orice mijloc de transport. Dumnealui a continuat, fără să coboare tonul, să-mi interzică urcarea mea în tren, în condițiile în care mai erau 3 minute până ce trenul pleca. El continua să-mi arate cu degetul unde e celalalt vagon, de clasa a doua, unde după el aș fi avut voie, de menționat că sunt nevăzător și, evident, nu vedeam unde îmi arata cu degetul”, povestește Silviu.
Trenul a plecat cu tot cu polițistă
În prima parte a călătoriei, adică drumul dintre București și Ploiești, tânărul a fost obligat să stea în picioare, la capătul unui culoar de vagon, în așteptarea dreptății. A sunat la 112 și a reclamat că i se face o nedreptate. La Ploiești, în tren s-a urcat o polițistă de la Transporturi Feroviare care i-a atras atenția controlului că a încălcat legea.
Drept urmare, în timp ce polițista efectua formalitățile necesare, controlul a dat drumul la tren. ”La stația Ploiești a venit o doamnă polițistă, m-a legitimat, i-am explicat toată situația, ca în final să-mi spună că am dreptate și trebuie să-mi ocup locul. “Domnul” controlor a înțeles în sfârșit, dar nu a ezitat să-mi spună, bătându-se cu pumnul în piept că tot el are dreptate, dar pentru a-mi arăta că e om bun mi-a găsit un loc. Vreau să subliniez faptul că majoritatea oamenilor din mai multe cabine de cusetă mă asteptau să vin la ei, să dorm, dar cea mai mare problemă o avea controlorul pentru că, în legea lor învechită din minte nu apare că avem voie și noi să circulăm cu un câine ghid. O fază foarte amuzantă, în momentul când polițista a venit să vorbească cu mine. Bineînțeles că atât de incompetenți sunt încât a plecat trenul cu tot cu ea, până la următoarea stație, a început să se certe cu controlorul pe motiv că nu a ținut trenul în stația de la Ploiești”, a povestit Silviu, care a avut-o colegă pentru o altă bucată de drum pe polițista trimisă să îl ajute.
Ce spune legea
Tânărul din București mai spune că în viziunea controlului și a CFR-ului ar fi trebuit să cumpere toate cele cinci locuri de la cușetă, pentru a putea circula alături de câinele său. Și asta în ciuda legilor care obligă personalul CFR și compania să asigure transport gratuit pentru câinii persoanelor nevăzătoare, care pot fi alături de acestea, pe tot parcursul călătoriei. Inclusiv la cușetă. ”Animalele domestice mici precum şi câinii însoţitori pentru persoane nevăzătoare sunt transportaţi gratuit ... Este interzis transportul animalelor în vagoanele dotate cu echipamente de restaurant, cu excepţia câinilor însoţitori pentru persoanele nevăzătoare. În plus, câinii însoţitori sunt scutiţi de obligaţia de a purta botniţă. Închei cu amărăciune această postare și spun, așa trebuie să se comporte un controlor de la CFR? Când ne vom schimba și noi puțin mentalitatea, ca să fim și noi mai îngâduitori cu cei din jurul nostru? De când îl am pe Basil care ma ajută atât de mult, cu multe replici și jigniri m-am confruntat, dar să nu fiu lăsat să urc în tren..nu mi s-a mai întâmplat până acum”, a povestit, plin de amărăciune Silviu Roșu.
Articolul 64 din Legea 448/2006, prevede clar că Silviu Roșu are dreptate. ”Câinele-ghid care însoțește persoana cu handicap grav are acces liber și gratuit în toate locurile publice și în mijloacele de transport”, se prevede în lege.
Ce spune CFR
De cealaltă parte, CFR susține că nu controlul i-ar fi interzis să stea la cușetă, ci chiar pasagerii care aveau locuri cumpărate. "Precizam ca refuzul de a permite accesul in compartimentul cușetă al tânărului însoțit de câinele ghid a fost generat de către ceilalți călători din compartiment care au solicitat acest lucru și care aveau acest drept conform regulamentelor de transport si NU de către însoțitorul de vagon asa cum este menționat”.
Cei de la CFR mai spun că Silviu Sergiu ar fi trebuit să le ceară ajutorul cu 48 de ore înainte de călătorie, pentru a găsit soluția optimă pentru persoana nevăzătoare, fiind invocat un regulament intern care prevede că: ”accesul persoanelor cu câini ghizi la vagoane de dormit/cușeta se face cu acceptul celorlalți parteneri de călătorie".