Paszkany, prejudiciat în cazul Iulius Mall

Paszkany, prejudiciat în cazul Iulius Mall

Un număr de 17 consilieri judeţeni şi directori din cadrul Consiliului Judeţean Cluj sunt cercetaţi de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (CJ) Cluj, sub acuzaţia de abuz în serviciu. Potrivit anchetatorilor, dosarul a fost trimis la Cluj de către procurorii DNA Bucureşti, care s-au sesizat în urma unui memoriu al omului de afaceri Arpad Paszkany.

Ancheta DNA Bucureşti a pornit de la o afirmaţie a preşedintelui Traian Băsescu, care în 2006, la bilanţul Parchetului General, a declarat că a primit un memoriu de la un cetăţean din Cluj-Napoca, care reclama mai multe abuzuri ale autorităţilor.

Autorul memoriului era omul de afaceri Arpad Paszkany, patronul echipei de fotbal CFR Cluj, iar abuzurile denunţate făceau referire la o licitaţie din 2005 pentru adjudecarea a şapte hectare de teren din cartierul clujean Gheorghieni, unde este construit în prezent Iulius Mall. La licitaţie au participat două firme: Iulius Grup, deţinută de omul de afaceri ieşean Iulian Dascălu, şi South East Euromentor, reprezentată de Arpad Paszkany.

După declaraţia preşedintelui Băsescu, procurorii DNA au început cercetările şi au ridicat o serie de documente de la CJ Cluj, pentru a stabili într-adevăr dacă cea mai bună ofertă a fost cea a firmei deţinute de Iulian Dascălu, aşa cum a stabilit comisia de licitaţie. Potrivit procurorilor DNA, acuzaţia de corupţie nu s-a confirmat, dar expertiza efectuată a stabilit că firma lui Paszkany a fost prejudiciată, iar dosarul a fost trimis la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cuj. 

Ne puteți urmări și pe Google News

”Dosar instrumentat la comandă politică”

Una dintre persoanele cercetate în dosar, avocata Steluţa Cătăniciu, afirmă că a fost citată la Parchet, dar a refuzat să dea declaraţia pe motiv că a mai dat şi la DNA o declaraţie ca martor. „A fost o licitaţie care a fost validată de plenul CJ Cluj, care a emis în acest sens o hotărâre.S-a făcut o contestaţie, care a fost ulterior respinsă de comisia de licitaţie. Hotârărea CJ Cluj a fost verificată sub aspectul legalităţii de către prefectul de Cluj, care la acea oră era Alin Tişe, membru PDL. Acesta a considerat că hotărârea CJ Cluj a fost perfect legală", explică Steluţa Cătăniciu, adăugând că acest dosar este unul ”politic”.

”Este un dosar instrumentat la comandă politică pentru a se ajunge la Marius Nicoară (senator PNL, fost preşedinte al CJ Cluj - n.r.). În această anchetă toată lumea a fost întrebată dacă am fost influenţată într-un fel sau altul de către preşedintele CJ Cluj, Marius Nicoară, în luarea deciziei ca membru în comisia de licitaţie", spune avocata Cătăniciu.

În dosar mai sunt cercetaţi şi consilierii judeţeni Ioan Petran şi Liviu Medrea, dar şi directorul Direcţiei Juridice din CJ Cluj, Lucia Todoran, şi fostul arhitect-şef al judeţului, Radu Spânu.