Evenimentul Zilei > Actualitate > Pastorul Laszlo Tokes, în greva foamei. România acum 26 de ani
Pastorul Laszlo Tokes, în greva foamei. România acum 26 de ani

Pastorul Laszlo Tokes, în greva foamei. România acum 26 de ani

Pastorul reformat, Laszlo Tokes (foto), a intrat, în 3 septembrie 1992, în greva foamei în semn de protest față de actuala putere din țară, vinovată-în opinia sa-de „reprimarea politică a adversarilor și a contestatarilor ei, după decembrie \'89”.

Locul ales de pastor, considerat simbol al Revoluției, a fost Biserica Reformată din Timișoara. Gestul lui a mobilizat lumea politică, presa, și l-a sensibilizat chiar și pe președintele Ion Iliescu. Iliescu a declarat presei că i-a trimis pastorului o scrisoare în care îl roagă să accepte un dialog pe tema problemelor invocate de acesta, dispus să găsească soluții.

În 4 septembrie, pastorul declara că nu a primit nicio scrisoare și că a aflat de conținutul ei din presă. Tokes a deplâns faptul că „tocmai președintele țării nu a găsit niciun fax” pentru transmiterea mai rapidă a documentului.

Opt reporteri ai Evenimentului Zilei au urmărit acest subiect, unii la fața locului, alții au chestionat politicienii în legătură cu gestul pastorului.

UDMR a considerat gestul lui Iliescu drept o „încercare a forțelor național comuniste că se folosesc de această împrejurare pentru un avantaj electoral”.

Convenția Democratică Timiș, numeroși cetățeni din oraș, preoți, care au organizat o slujbă ecumenică, s-au solidarizat cu pastorul Tokes.

Șase zile mai târziu, UDMR „îl roagă respectuos pe Laszlo Tokes să renunțe la greva foamei” pe motiv că are nevoie de putere pentru a „lupta cu arma adevărului”.