Păstori ardeleni la Galway

"Cărţi poştale dintr-un sat global/Counting Sheep", documentarul regizat de Dieter Auner şi co-produs de Cristian Mungiu, va putea fi vizionat pe data de 8 iulie, la Galway Film Fleadh.

"Nu am vrut să fac un documentar obişnuit, numai despre păstori. Am vrut să fac ceva ce trata o temă universală, aşa că am decis să fac un film care arată ce se pierde în timp ce societatea devine tot mai prosperă. (...) Ciobanii din Transilvania fac parte dintr-o comunitate foarte veche, dar totuşi una care se modernizează. Când am început documentarea proiectului am fost surprins să văd că era un mod de viaţă pe cale de dispariţie, satul pe care l-am filmat a fost singurul în care mai existau tineri şi în care întreaga comunitate ducea mai departe tradiţia păstoritului", a declarat Auner pentru "Galway Advertiser".

Sinopsisul documentarului arată astfel:" Nicu Baciu, un tânăr oier roman, este prins între stilul vieţii moderne şi tradiţiile din cadrul satului natal. Mulgerea oilor şi îngrijitul cailor sunt activităţile sale zilnice. Tehnologia, birocraţia şi normele europene pătrund şi în satul lui Nicu. Acestea provoacă pierderea cadrului cultural din comunitatea de oieri. Tradiţii străvechi încep sa dispară si valorile umane încep să se sfărâme în societate. Documentarul îl urmăreşte pe Nicu de-a lungul unui an de oierit. Schimbările din sat sunt văzute din perspectiva lui Nicu şi a familiei sale. Filmul naşte întrebări de genul: «Ce este progresul?», «Ce este confortul?», «Ce este prosperitatea?»". Satul Petiş din centrul Transilvaniei a găzduit grosul filmărilor. Conform informaţiilor furnizate de Mobra Films, "este un mic colţ de rai combinat cu platoul de filmare al unui western vechi" şi are "o comunitate vivace, cu familii mari, cuprinzând trei sau patru generaţii, 130 de case, mai mult de 12.000 de oi, sute de cai, vaci şi câini". Alegerea acestui sat se explică prin faptul că "aici (...) ajutorarea semenilor încă nu a ajuns o afacere. Actele spontane de bunătate şi generozitate sunt la ordinea zilei".

Realizarea peliculei "Cărţi poştale dintr-un sat global/Counting Sheep" (co-producţie Ikandi Films, Mobra Films, cu sprijinul Irish Film Board) a durat patru ani, afirma regizorul, iar post-producţia s-a întins pe jumătate de an, potrivit declaraţiilor reprezentanţilor Mobra Films.