Va raspunde Psihoterapeut Augustin Cambosie, vicepresedinte la Fundatia Romana de Psihoterapie.
Liliana, 27 de ani: In ultimii doi ani, nimic nu mi-a mai mers bine. De serviciu nu sunt foarte multumita, desi am un salariu decent, cu prietenul meu am o relatie foarte ciudata, iar cu sanatatea stau chiar prost, uneori ma doare tot corpul, desi unele analize mi-au iesit bine. Mi-e teama sa nu am depresie. Am auzit ca depresia poate avea simptome fizice. Este posibil sa fie vorba despre o depresie. Daca aceasta nu se poate manifesta din diverse cauze, precum cenzura, moralitatea sau un anumit mediu, avem tendinta sa intoarcem depresia asupra noastra. Pot aparea stari de indispozitie generala, dar si forme mai serioase precum flatulente, disconfort abdominal, anorexie sau bulimie.
Unele persoane pot avea tulburari de somn, atacuri de panica ori tahicardie, fara ca la analize sa apara anomalii anatomice. In astfel de cazuri, medicii il trimit pe pacient la psihiatru.
Observ ca ai tendinta sa vezi partea goala a paharului si sa alegi din realitate ceea ce-ti arata ca lucrurile nu merg bine in viata ta. Pe de o parte esti multumita de salariu, dar nu-mi spui si ce anume nu-ti convine. Este vorba despre colegi?
Spui ca unele analize au iesit bine. Dar celelalte cum sunt? Iti recomand sa mergi la un psihiatru sau la un psiholog clinician. Acesta iti va putea spune daca este vorba despre un impas existential aparut din diferite motive sau despre o depresie.
Depresia este un mecanism de aparare care apare inca din copilarie. Daca un copil are un obiect drag in care a investit multe sentimente, va avea o reactie depresiva daca cineva i-l va fura.
Cel mai probabil, va sta o perioada fara sa mai investeasca in altceva, pentru a-si recastiga echilibrul, si este o situatie normala. Daca nu mai poate sa se joace cu altceva si are nevoie doar de acel obiect este un semn ca depresia incepe sa se structuralizeze.