Paștele Blajinilor se sărbătorește în Republica Moldova, pe 12 și 13 mai, în prima duminică și prima zi de luni după Paști. În aceste zile, credincioșii merg la biserică, dau de pomană și se roagă pentru cei trecuți la cele veșnice, iar mormintele sunt împodobite cu flori și lumânări.
În acest context, autorităţile au făcut un apel către credincioșii care vor merge la cimitire de Paștele Blajinilor, să evite folosire florilor și decorațiunilor din plastic, care “poluează solul și aerul, iar în procesul de ardere elimină substanțe cancerigene”.
Paștele Blajinilor. Reguli părintelui Maxim Melinti
Preotul Maxim Melinti, consilier cultural la Mitropolia Basarabiei și preot la Biserica Ghidighici din Chișinău, a întocmit un set de 13 reguli pentru credincioși:
1. Nu faceți schimb de pomeni unii cu alții, dar faceți milostenie cu cei care într-adevăr au nevoie!
2. Aprindeți o lumânare și rugați-vă pentru cei adormiți!
3. Amintiți-vă despre faptele demne ale înaintașilor voștri, îndemnând și copiii să le urmeze pilda cea bună!
4. După ce plecați din cimitir, nu lăsați gunoi și mâncare pe morminte, căci cei adormiți nu au nevoie de mâncare și băutură, ci de rugăciunile noastre!
5. Nu consumați alcool, nu mâncați, nu fumați și nu înjurați pe la morminte!
6. Faceți masa de pomenire acasă sau amenajați o masă pentru cei din familii defavorizate!
7. Demonstrați că sunteți oameni civilizați, onești, modești și credincioși!
8. Îmbrăcați-vă decent, din respect pentru cei răposați (și bărbați, și femei, și copiii)!
9. Nu dați importanța obiceiurilor băbești, ci mai degrabă ascultați de învățăturile evanghelice și ale sfinților părinți!
10. Aveți grijă de mormintele strămoșilor voștri!
11. Morminte de lux nu e creștinește!
12. Coroanele aruncate la gunoi – bani risipiți fără folos!
În perioada pregătirilor de Blajini, găsim mormane de coroane, care s-au deteriorat, au ruginit și au fost aruncate la gunoi de către rudele celui răposat. Să educăm credincioșii noștri că aceste coroane, scumpe de altfel, nu ajută la mântuirea sufletelor celor adormiți, iar banii pentru achiziționarea lor ar putea fi oferiți familiei ca sprijin pentru nevoile ce decurg din decesul respectivei persoane.
13. Atâta timp cât așteptați ca preotul să vină la mormântul vostru și să vă facă rânduiala cuvenită, recomand ca membrii familiei să citească „Acatistul pentru cei adormiți”! .