Paşte cu mesaj politic

Papa Benedict al XVI-lea a făcut apel la calm în Tibet şi Orientul Mijlociu şi a creştinat un ziarist italian fost musulman şi critic al religiei islamice.

Piaţa Sfântul Petru din Roma s-a dovedit ieri neîncăpătoare pentru credincioşii veniţi să asiste la slujba de Paşte, în ciuda vremii capricioase. Ploaia şi vântul l-au constrâns pe Papa Benedict al XVI-lea să facă o modificare în programul tradiţional, relevă AFP. Mesajul Suveranului Pontif şi tradiţionala binecuvântare „Urbi et Orbi“ au fost rostite din spaţiul din faţa Catedralei „Sfântul Petru“ şi nu din loja centrală a bazilicii. Papa Benedict al XVI-lea, care va împlini 81 de ani pe 16 aprilie, mai făcuse o modificare la slujba de vineri seara. El a renunţat să poarte crucea pe tradiţionalul Drum al Crucii. Din cauza ploii torenţiale, Suveranul Pontif a optat pentru a conduce ceremonia de pe o terasă acoperită.

Pentru ceremonia solemnă de ieri, Papa a folosit mantia preoţească şi mitra Papei Benedict al XV-lea, Suveran Pontif în anii 1914-1922, care a adresat apelul împotriva „măcelului inutil“ din perioada Primului Război Mondial.

Mesaj pentru zonele fierbinţi

În mesajul său tradiţional de Paşte, Papa Benedict al XVI-lea a făcut apel la găsirea unor „soluţii care să protejeze binele şi pacea“ în Tibet, Orientul Mijlociu şi în unele regiuni din Africa. Este pentru a doua oară în mai puţin de o săptămână când Suvernul Pontif face apel la calm în Tibet.

În niciunul dintre apeluri, Papa nu a adus însă în discuţie China, cu care Vaticanul are relaţii încordate. Totodată, şeful Bisericii Catolice şi-a exprimat dorinţa ca „forţa reînnoirii misterului pascal“ să se manifeste „în toate regiunile lumii“. El a subliniat că Paştele este pentru creştini un apel de convertire la iubire, „o invitaţie de a trăi refuzând ura şi egoismul“.

La încheierea mesajului pascal, Papa a rostit urările pascale în 63 de limbi. Ceremonia a fost transmisă în direct de televiziuni din 67 de ţări.

CADOU DE PAŞTE

De la islamism la creştinism

Papa Benedict al XVI-lea a botezat, în timpul slujbei din noaptea de sâmbătă spre duminică, şapte adulţi, printre care un ziarist italian de origine musulmană. Este vorba despre Magdi Allam, în vârstă de 55 de ani, editorialist şi directoradjunct la „Corriere della Serra“. Magdi Allam a scris numeroase eseuri polemice despre Orientul Mijlociu: „Am fost nevoit să iau act de faptul că dincolo de (...) fenomenul extremismului şi al terorismului islamic la nivel mondial, rădăcina răului este moştenită dintr-un islam violent din punct de vedere fiziologic şi conflictual din punct de vedere istoric“, a afirmat jurnalistul.